Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 6 stycznia 2021

Grzybowa z opieniek leśnych.

Dziś Święto Trzech Króli wszyscy świętują ja nie do końca całą noc nie spałam o trzynastej się położyłam i chwilkę zdrzemnęłam, nie wiem co się dzieje ale jakoś ostatnio spać nie mogę. W sumie dość o mnie bo po co podam wam z wielką przyjemnością przepis na zupkę grzybową z grzybów opieniek które robiłam do słoików na zimę w soli. Zupa jest bez żadnych konserwantów nawet nie musiałam jej solić. Jeśli będziecie zainteresowani serdecznie zapraszam po przepis podany pod zdjęciem.

składniki :

400 g porcji gęsi,

200 g łopatki wieprzowej,

3 łyżki suszonych warzyw,

650 g grzybów leśnych solonych ( https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2020/09/opienki-w-soli-na-zime.html ),

3 małe korzenie pietruszki,

4 ziarenka ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

0,5 łyżki suszonego kopru,

0,5 łyżki suszonej natki pietruszki,

0,5 łyżki suszony lubczyk,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),

300 ml śmietany 30 %,

2 kosteczki magii 4 g.


dodatkowo :

1 płaska łyżka suszonej natki pietruszki.


wykonanie : Na początek dzień przed przygotowaniem obiadu a mianowicie zupy, przygotować swoje grzyby które robione są na zimę w słoiki. Grzyby przełożyć do miski i zalać wodą aby opłukać je z soli czynność powtórzyć dwa razy ( ja moje drugi raz płukane zostawiłam na noc w wodzie ). Rano grzyby przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody.

Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać porcje rosołowe z gęsi ( u mnie duży kuper ) oraz mięso z łopatki wieprzowej. korzenie pietruszki i suszone warzywa. Całość gotować na wolnym ogniu pod pół przykryta pokrywką do czasu aż mięsa będą miękkie. W czasie gotowania się wywaru zamieszać aby suszone warzywa opadły na dno i zebrać powstałe od mięsa szumowiny jeśli wywar jest za tłusty zebrać część tłuszczu. Gdy mięsa są już dość miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liście laurowe oraz suszoną natkę pietruszki, lubczyk i koper, gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Jak już ziemniaki w wywarze mięsnym są miękkie dodać odcedzone z wody grzyby, Chwilkę pogotować ( nie trzeba długo ponieważ grzyby przygotowywane na zimę są obgotowywane a następnie pasteryzowane link do grzybów w soli podałam w składnikach ). Gdy zupa z grzybami już się pogotowała dodać dwie kostki magii oraz wlać śmietanę trzydziestkę .
Jak śmietana została dodana szybkim ruchem łyżki zamieszać zupę ( aby śmietana się nie zważyła ), lekko zupę zagotować. Wyłączyć gaz pod gotującą się zupą i wtedy wsypać płaską łyżkę suszonej natki pietruszki. Dodana na koniec ugotowanej zupy suszona natka pietruszki daje bardzo przyjemny zapach zupie.
Ugotowana zupa wyszła tak smaczna że chłopaki moje aż prosili o dokładkę. A co najważniejsze nie musiałam jej doprawiać przyprawą uniwersalną ani dodawać zupy grzybowej w proszku, grzyby robione samemu są przepyszne wystarczy tylko dobrze je przygotować.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu