Reklama

Wyszukaj przepis

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowo - śmietanowym.

Witam was serdecznie i cieplutko, choć u mnie w domu nie za ciepło to obiadu nie mogło zabraknąć. Po prostu nie byłabym sobą gdybym nie przygotowała obiadu zwłaszcza gorącego, ponieważ w takie mroźne dni gorący posiłek to podstawa. Choć było mi diabelnie zimno postanowiłam przygotować pulpety, dawno nie miałam a zawsze to lepsze danie niż smażone np. kotlety. Moim domownikom tak posmakowały że zostało zaledwie dwie sztuki a to chyba o czymś świadczy, zgadzacie się ze mną. Zatem zapraszam z całego serca po przepis który dodaję poniżej.

składniki :

630 g mięsa mielonego z łopatki,

5 łyżek bułki tartej,

1 jajko,

25 g kopru świeżego,

1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.


dodatkowo :

2 szklanki wody przegotowanej,

1 szklanka wody gazowanej,

2 łyżki włoszczyzny suszonej,

1 liść laurowy,

4 ziarenka ziela angielskiego,

1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

100 ml śmietany 30 %,

2 łyżki mąki pszennej,

1 płaska łyżka suszonej natki pietruszki.


wykonanie : Do miski przełożyć mięso drobno mielone z łopatki wieprzowej, dodać całe jajko klasy M, wsypać przyprawę uniwersalną, pieprz czarny mielony oraz wsypać bułkę tartą, do całości wkroić drobno posiekany świeży koper. Całość dokładnie wymieszać rękoma do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Z przygotowanego mięsa formować mniej więcej takiej samej wielkości kulki na pulpety. Uformowane pulpety obtoczyć w mące pszennej i układać na stolnicy.



Gdy mamy już przygotowane wszystkie pulpety ( mi wyszło 16 sztuk ). Wtedy do garnka wlać wodę przegotowana oraz gazowaną, dodać suszoną włoszczyznę, liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Całą wodę z suszoną włoszczyzną zagotować, zmniejszyć ogień i wkładać przygotowane pulpety, lekko zamieszać i pogotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Po dziesięciu minutach dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać lekko zagotować następnie wlać śmietanę i zagotować przez pięć minut co jakiś czas zamieszać.


Do zagotowanych pulpetów z koncentratem i śmietaną na sam koniec wsypać suszoną natkę pietruszki, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną, można dla lepszego smaku dodać jedna małą kostkę 4 g magii. Zamieszać całość zagotować i zdjąć z ognia.
Moje własnoręcznie robione pulpety w sosie podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz grzybami opieńkami w occie które robiłam latem na zimę w słoiki. Obiad wyszedł bardzo smaczny tym bardziej że bardzo dawno temu jak miałam pulpety. Polecam gorąco mało w nich pracy a obiad wyśmienity.










Komentarze

Popularne posty