składniki :
1,5 kg żeberek wieprzowych extra,
1 płaska łyżka przyprawy do mięsa,
0,5 łyżki ziarenka smaku,
0,5 łyżki przyprawy gyros,
3 łyżki oleju,
3 szklanki przegotowanej letniej wody ( szklanka poj. 210 ml ).
wykonanie : Na początek przygotować potrzebne przyprawy czyli przyprawę do mięs, ziarenka smaku oraz gyros. Następnie żeberka pokroić w potrzebne nam kawałki. Jak już mamy przygotowane żeberka wtedy obsypać je przyprawami, dodać olej i dokładnie wszystko wmasować w żeberka i odstawić przykryte folią aluminiową na noc do lodówki aby przeszły smakiem i zapachem przypraw.
Tuż przed przygotowywaniem obiadu wyjąć żeberka z lodówki. Przygotować dużą głęboką patelnię. Na suchą rozgrzaną patelnię ułożyć żeberka i dokładnie obsmażyć z obu stron na rumiany lekko brązowy kolor. Jak już żeberka są ładnie obsmażone wlać na początek dwie szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy żeberka w czasie duszenia robią się już miękkie a woda wyparowała wlać ostatnią szklankę wody i nadal dusić do pełnej miękkości mięsa na żeberkach i zrobienia się sosu. Sos podczas duszenia wychodzi fajny klejący.
Tak przygotowane żeberka podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz jako surówka to kapusta kiszona z cebulą i olejem. Sos wyszedł tak dobry że nawet nie trzeba było go doprawiać podane przyprawy w zupełności starczyły na całe żeberka i po mimo dolania wody również nie trzeba było doprawiać. Żeberka wyszły tak smaczne i soczyste aż rozpływały się w ustach a chrząstki które były w żeberkach również były bardzo mięciutkie .
Tuż przed przygotowywaniem obiadu wyjąć żeberka z lodówki. Przygotować dużą głęboką patelnię. Na suchą rozgrzaną patelnię ułożyć żeberka i dokładnie obsmażyć z obu stron na rumiany lekko brązowy kolor. Jak już żeberka są ładnie obsmażone wlać na początek dwie szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy żeberka w czasie duszenia robią się już miękkie a woda wyparowała wlać ostatnią szklankę wody i nadal dusić do pełnej miękkości mięsa na żeberkach i zrobienia się sosu. Sos podczas duszenia wychodzi fajny klejący.
Tak przygotowane żeberka podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz jako surówka to kapusta kiszona z cebulą i olejem. Sos wyszedł tak dobry że nawet nie trzeba było go doprawiać podane przyprawy w zupełności starczyły na całe żeberka i po mimo dolania wody również nie trzeba było doprawiać. Żeberka wyszły tak smaczne i soczyste aż rozpływały się w ustach a chrząstki które były w żeberkach również były bardzo mięciutkie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz