Kuchnia domowa Agi.

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Dziś na obiad poleca się babka ziemniaczana z mięsem mielonym, tak dobrze czytacie z dodatkiem mięsa mielonego a zainspirowała mnie moja koleżanka Marzenka. Mówiąc jej że na obiad będę robiła babkę ziemniaczaną powiedziała podpowiem ci pomysł powiedziała tak :" Aga daj do masy ziemniaczanej mięso mielone będziesz zachwycona " i szczerze mówiąc nie pomyliła się. Mi strasznie posmakowała a mąż jak to facet mówi babka ziemniaczana to babka a nie z dodatkiem mięsa, ale faceci już tacy są nie za bardzo się znają a wymagają i wybrzydzają.

składniki :

1,100 kg ziemniaków,

450 g mielonki z indyka,

2 jajka rozmiar M,

100 g cebuli 2 małe sztuki,

150 g boczku parzonego wędzonego,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

1 płaska łyżeczka soli drobnej.


wykonanie : Na początek obrać ziemniaki, umyć dokładnie i osuszyć z nadmiaru wody, następnie zetrzeć na tarce jarzynowej ręcznej dostosowanej do tarcia ziemniaków lub zmielić maszynką do ziemniaków kto jak woli ( ja osobiście wolę trzeć ręcznie są o wiele smaczniejsze placki ziemniaczane czy babki ). Jak już mamy starte ziemniaki wbić  2 całe jajka, dodać mielone dowolne mięso ( ja dałam mielonkę z indyka zakupioną w Biedronce ),dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, boczek również pokrojony w kostkę ( nie trzeba go podsmażać ), posolić wsypać pieprz i całość dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich składników.



Gdy masa jest już dokładnie połączona ( ja nie dodaję do masy ani bułki tartej ani mąki, ale to jest zależne od rodzaju ziemniaków ). Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do blaszki 31 / 12 wyłożoną papierem do pieczenia wierzch wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika, następnie piekarnik ustawić na 200 stopni i piec godzinę i 20 minut w zależności od piekarnika plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do ładnego zarumienienia, upieczoną babkę wyjąć z blaszki i przełożyć na talerz oddzielając od niej papier ( dobrze upieczona babka w czasie przekładania jeszcze ciepła nie rozpada się ).


Babka wyszła rewelacyjna, taką babkę można jeść kto z czym lubi u nas koniecznie do gorącej jeszcze babki kwaśna śmietana 18 %. Babka ma bardzo fajny smak nie czuć samych ziemniaków a czuć dodatek mięsa mielonego. Babka rozpływa się w ustach i ze względu na to co mówi mąż nie będzie to moja ostatnia babka zrobiona w ten właśnie sposób.


Jeśli jakimś cudem zostanie wam kawałek babki można ją odgrzać na oleju ładnie zarumieniając, tu wstawiam babkę już ostudzoną został mały kawałek ( jest nas trzech ) jeśli jest więcej domowników wystarczy zwiększyć produkty na babkę. Także jeśli ktoś nie jadł takiej wersji babki polecam gorąco smak powala na kolana.



4 komentarze:

  1. Anonimowy22/2/21 21:50

    Co to jest mielonka z indyka? Mięso mielone czy jakaś kiełbaska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso mielone na opakowaniu pisze mielonka z indyka

      Usuń
  2. Anonimowy22/2/21 22:37


    A metkę można dać? Taką cebulową czy inną?

    OdpowiedzUsuń

Ćwiartki kurczaka w przyprawach pieczone na kapuście kiszonej

Jak dziś wygląda wasze menu obiadowe ? U mnie niby zwykły a za razem smaczny obiad czyli ćwiartki kurczaka w przyprawach pieczone na kapuści...