Kuchnia domowa Agi.

Smażony szczupak.

U nas dziś obiadu nie ma jakoś się źle czuję ten kręgosłup mnie wykończy nie mam już sił ani na myślenie a tym bardziej na chodzenie. Dlatego dziś usmażyłam tylko rybkę do chleba, a że piątek to dobrze się składa. Ryby miałam część mrożonej co mąż złapał latem a resztę czyli świeżą kupiona od rybaka, nie jest to za tania ryba ale za to bardzo smaczna.

składniki :

2,300 kg ryby szczupak,

2 łyżeczki soli,

6 czubatych łyżek soli,

0, 5 - 1 szklanki oleju ( szklanka pojemność 210 ml ).


wykonanie : Rybę szczupak mrożoną odmrozić na spokojnie dzień wcześniej, zaś rybę świeżą oczyścić dokładnie i dokładnie umyć i podzielić na potrzebne nam części, przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była myta. Ociekniętą z wody rybę przełożyć do miski posolić i dobrze wymieszać aby ryba równo była osolona, następnie wsypać mąkę i również wymieszać aby każdy kawałek ryby był oprószony mąką.



Gdy już mamy kawałki ryb wymieszane z solą i mąką ( robię tylko tak ponieważ mąż tak przygotowaną rybę lubi najbardziej ). Na głęboką patelnię wlać olej zależne to jest od tego jakiej wielkości jest patelnia, rozgrzać go ułożyć kawałki ryby i smażyć ją na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia się ryby ponieważ będzie się rozpadać ). Usmażone kawałki ryby układać na talerzu.


Usmażoną rybkę podałam do chleba, ryba jest bardzo smaczna soczysta i bardzo soczysta wystarczy dwa kawałki i człowiek czuje się tak syty jakby zjadł kilogram. Jeżeli uwielbiacie ryby to serdecznie polecam zjedzenie szczupaka. Ja nie lubiłam ryb lecz nauczyłam się jeść ich właśnie u mojej przyjaciółki Eli jak byłam u niej w Słupsku i pojechałyśmy nad Morze do Ustki, tam zjadłam moją pierwszą w życiu rybę dorsz.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa buraczkowa z kapustą kiszoną

Witam serdecznie w ten upalny dzień jak wam mija ? Czy przygotowywaliście kiedyś zupę dwa w jednej ? Moją propozycją na dziś jest wymyślona ...