Kuchnia domowa Agi.

Kolorowa pasta na kanapki.

Na śniadanko przygotowałam pyszną soczystą pastę z makreli. Taką pastę przygotowuje się w zaledwie pięć minut a kanapki smakują wybornie. Jeżeli macie nadmiar makreli w oleju to polecam zrobić przepyszną pastę na kanapki. Rodzinka będzie zachwycona ponieważ taka pasta znika w mgnieniu oka, jeśli ktoś ma większą rodzinę to wystarczy podwoić a nawet potroić składniki. Pasta wygląda wiosennie i w sam raz na wiosnę 😂😂😂.

składniki :

2 puszki makreli w oleju ( każda puszka 170 g ),

2 jajka wielkość M,

6 sztuk rzodkiewki,

1 pęczek szczypioru,

szczypta soli,

szczypta pieprzu czarnego,

2 łyżki masła.


wykonanie : Do sporej salaterki przełożyć makrelę ( oczywiście wylewając z niej olej ), do makreli dodać ugotowane na twardo jajka starte na tarce jarzynowej, umytą rzodkiewkę również startą na tarce jarzynowej, szczypior pokrojony drobno, dwie łyżki dowolnego masła takiego na kanapki oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich dodanych składników na jednolitą masę.

Przygotowaną pastę gdy chwilkę postoi aby przegryzła się z dodanymi składnikami spróbować jeśli mało słona dosolić. Taką pastę podawać z chlebem można dodatkowo posmarować masłem choć nie ma takiej potrzeby. Kanapki z tą pastą bardzo szybko znikają, mogą być podawane nawet dla gości, dzieci bardzo chętnie zjadają i proszą o dokładkę. Taka pasta to szybkie rozwiązanie na śniadanie jak również kolację. Jeżeli coś zostanie można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż do dwóch dni z powodu dodanego jajka.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Co dziś macie na ząbek, u mnie zupka pyszna buraczkowa z ziemniakami i fasolą białą tak zwany barszcz ukraiński to jedna z naszych najbardzi...