Kuchnia domowa Agi.

Czarnina z kaczki z ziemniakami

U nas dziś czarnina w innych regionach mówi się na tą zupę czernina lub czarna polewka, my strasznie uwielbiamy taką zupę czy to z kaczki czy z gęsi. Powiem tylko jedno czarninę równie dobrze można zepsuć w czasie gotowania. Ale znając życie ten kto nie raz gotował taka zupę dobrze wie o czym mowa, wiem dokładnie że większość ludzi nie ruszy tego dania i wtedy piszą fuj i tym podobne tylko dziwi mnie bo zazwyczaj piszą to osoby które jedzą kaszankę i czarny salceson a to również ma w sobie krew.

składniki :

1 kg dowolnych części kaczki,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 duży liść laurowy,

3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

0,5 litra świeżej krwi z kaczki,

ocet według swego smaku,

1 łyżka cukru,

100 g marchwi z mieszanki europejskiej,

10 - 15 g świeżej natki pietruszki.


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać dowolne części kaczki ( u mnie żołądki z trzech kaczek, wątroby, serca, łapki oraz skrzydła ) dodać również marchew z mieszanki europejskiej lub zwykłą marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować, jak już się zagotuje zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa, gotujemy podobnie jak rosół. W trakcie gotowania dodać suszoną włoszczyznę ( ja mam swojską od mamy ), ziela angielskie oraz liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną .

Gdy mięso jest już całkowicie miękkie i ze skrzydeł odchodzi od kości wtedy wlać przygotowaną krew ( przed spuszczeniem krwi z kaczki do salaterki wlać wodę, wsypać sól i wlać ocet, gdy spuścimy już krew wtedy dokładnie wymieszać aby krew się nie zsiadła ). Gdy już krew jest wlana zwiększyć gaz i szybkim ruchem łyżki dokładnie zamieszać aby krew dodana się nie zważyła, gotować z dodana krwią co chwilę mieszając przez co naj mniej 20 minut. Na koniec wkroić świeżą natkę pietruszki, zamieszać i zagotować zdjąć z ognia. Z natką pietruszki dodaną nie wygląda jeszcze idealnie ale już podana z ziemniakami ma oryginalny kolor.
Ugotowaną czarninę można podawać z ugotowanym osobno makaronem, ryżem ,ziemniakami jak również z szarymi kluskami kto jak lubi. Niektórzy do czarniny dodają wiśnie lub suszone śliwki ja tego nie robię ponieważ moja rodzinka woli tradycyjną bez dodatku słodkich śliwek czy wiśni. U nas dziś podana tak jak za czasów mojego dzieciństwa czyli z ziemniakami ugotowanymi osobno.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Naleśniki ze swojskim dżemem z czarnej porzeczki

A może by tak naleśniczka ? miękkiego pulchnego do buźki gotowego 😂😂😂😂😂😂ze swojskim dżemem smakują wyśmienicie chyba się ze mną zgodzi...