Kuchnia domowa Agi.

Ryba Miruna w jajku i bułce smażona

Dziś mamy piątek weekendu początek a że mieliśmy dziś ochotę na rybkę, więc ją przygotowałam i pyszny obiadek miałam. Bardzo nie lubiłam ryb lecz gdy byłam u mojej przyjaciółki w Słupsku to właśnie ona przekonała mnie do ryb. Przyznam szczerze że pierwszy raz jadłam tą właśnie rybę i na pewno nie będzie to mój ostatni raz, pewnie znowu będziecie mnie wyśmiewać lub pisać komentarze że to ryba trująca. Już się do tego przyzwyczaiłam że u mnie będzie hejt no cóż wszystkim człowiek nie dogodzi, staram się jak mogę opisać dania z jak najlepszym opisem aby osoby uczące się gotowania mogły zrozumieć co jak przygotować a mimo to ludzie ze mnie szydzą i wyśmiewają mnie tak jak pod wczorajszą pieczarkową. No cóż jedyne wyjście to załóżcie swego bloga z chęcią też się pośmieję, wiem na początku sama widzę że moje dania nie były perfekcyjne ale staram się i widzę że wychodzi mi to całkiem nieźle.

składniki :

1 kg ryby miruna,

4 jajka rozmiar M,

bułka tarta,

sól,

olej do smażenia.


wykonanie : Na początek rybę pokroić dowolne kawałki następnie włożyć do miski z zimna wodą aby się odmroziła zajmuje to pięć minut. Jak już ryba ładnie się odmroziła ( akurat ta ryba nie ma na sobie dużo lodu ), przełożyć ją na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była rozmrażana.

Gdy ryba już dokładnie ociekła z nadmiaru wody, w salaterce wbite jajka lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca. W roztrzepanym jajku zanurzyć  posoloną rybę następnie obtoczyć ją w przygotowanej bułce tartej dociskając rybę aby dobrze była obsypana bułka tartą.
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni można trochę więcej, rozgrzać go. Ułożyć przygotowaną w jajku i bułce rybę. Rybę kładziemy skórą w stronę oleju  i na średnim ogniu smażyć z obu stron na rumiany kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ dolanie zimnego oleju spowoduje to że ryba będzie się rozpadać ).
Usmażoną jeszcze gorącą rybkę w panierce z jajka i bułki podałam z ziemniakami okraszonymi odrobina oleju ze smażonej ryby oraz surówką z kiszonej kapusty ze szczypiorem, cukrem i olejem. Ryba jest bardzo smaczna i soczysta nie sucha jak co niektóre ryby. Jeżeli lubicie ryby to serdecznie polecam zjeść mirunę jest warta ceny jaką się za nią płaci.











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Naleśniki ze swojskim dżemem z czarnej porzeczki

A może by tak naleśniczka ? miękkiego pulchnego do buźki gotowego 😂😂😂😂😂😂ze swojskim dżemem smakują wyśmienicie chyba się ze mną zgodzi...