Kuchnia domowa Agi.

Wątróbka drobiowa w sosie

Dziś niedziela i jak zwykle obostrzenia mam już tego dość z domu aż się nie chce wychodzić dlatego dziś przygotowałam wątróbkę nie w cebuli a w sosie. Wiem dobrze że większość ludzi nie znosi podrobów my jednak je uwielbiamy. Z podrobów można zrobić pyszne dania nie tylko do obiadu, można wykonać pasztety jak również pieczenie czy smarowidła do chleba, jeżeli ktoś z was był wychowywany w biedzie to dokładnie wie jak przygotować pyszne jedzenie z podrobów. Moja przyjaciółka na przykład robi przepyszne pasztety z gotowanego w rosole mięsa.

składniki :

1,200 kg wątróbki drobiowej,

4 łyżki oleju,

100 ml śmietany 30 %,

0,5 łyżeczki soli,

szczypta pieprzu czarnego,

20 g świeżego kopru  ( mały pęczek ),

15 g świeżej natki pietruszki,

1 łyżka mąki pszennej,

85 g mieszanki warzywnej siedmioskładnikowej.


wykonanie : Wątróbkę drobiową dokładnie wypłukać następnie przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była płukana. Jak już wątróbka ociekła z wody na dużą głęboką patelnię wlać olej przełożyć wątróbkę i podsmażyć ją na średnim ogniu nakrywając pokrywką aby wątróbka puściła soki. Gdy wątróbka jest już miękka i nie wycieka z niej krew wsypać warzywa z mieszanki siedmioskładnikowej i na małym ogniu poddusić do czasu miękkości warzyw.

W międzyczasie gdy wątróbka dusi się z warzywami, przygotować śmietanę czyli do kubeczka ze śmietaną dodać mąkę i rozrobić tak aby nie było grudek następnie dolewając wywar gorący z wątróbki rozprowadzić na jednolity sos.
Gdy mamy już przygotowane składniki na sos, wlać je do duszącej się wątróbki, szybkim ruchem łyżki wymieszać, następnie wkroić świeży koper oraz natkę pietruszki, posolić wsypać większą szczyptę pieprzu czarnego i zagotować do powstania sosu. Może nie wygląda zachęcająco i estetycznie ale naprawdę jest bardzo smacznie i szybko. Bardzo ważne aby solić na sam koniec przygotowania dania ponieważ gdy posolimy wcześniej wątróbka będzie twarda.


Tak przygotowana wątróbkę drobiową w sosie śmietanowym z warzywami podałam z ziemniakami oraz świeżą papryką obsypaną solą ponieważ tylko tak lubię paprykę.  Obiad może nie wygląda rewelacyjnie i nie dla każdego podniebienia, my bardzo lubimy wątróbkę w każdym wykonaniu i przygotowaniu dlatego podaję przepis jeżeli zechcecie to skorzystacie to już wasza decyzja.










Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Naleśniki ze swojskim dżemem z czarnej porzeczki

A może by tak naleśniczka ? miękkiego pulchnego do buźki gotowego 😂😂😂😂😂😂ze swojskim dżemem smakują wyśmienicie chyba się ze mną zgodzi...