Kuchnia domowa Agi.

Ciasteczka " Brzoskwinki "

Przy niedzieli nie może być dnia bez czegoś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu do kawki a mianowicie ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem pysznej soczystej brzoskwini. Takie ciasteczka przygotują nawet dzieci z pomocą rodzica. Nie wiem jak długo będę wstawiała jeszcze przepisy różnego rodzaju dań bo tak szczerze mówiąc przecież nie będę wstawiać np. co niedziela rosołu, a i nie wiem czy ktoś korzysta z przepisów pewnie ja się produkuję a co poniektórzy maja z tego niezłą bekę 😔😔😔😔😔. Na razie wstawiam z dnia codziennego, to co gotuję to wam publikuję, może jest choć garstka odwiedzających mojego bloga którym podobają się moje przepisy i z nich korzystają.

składniki :

2 ciasta francuskie ( każde 300 g ),

1 puszka brzoskwiń w syropie 820 g,

1 jajko rozmiar M,

2 łyżeczki cukru.


wykonanie : Przygotować brzoskwinie, sok oddzielić od owocu, sam owoc przełożyć do salaterki. Następnie każdy z owoców pokroić w mniejsze plasterki lub jeżeli ktoś woli to w kostkę decyzja należy do was.

Następnie przygotować każde z ciast francuskich pokroić je wzdłuż na trzy paski oraz w poprzek na cztery paski wyjdą małe prostokąty. Na jeden z prostokątów położyć po trzy plastry przygotowanej wcześniej brzoskwini nakryć drugim paskiem prostokącika.


Każdy z przygotowanych nakrytych prostokątów z owocem, zakleić wszystkie boki za pomocą widelca. Jak już mamy całe posklejane wtedy na górze porobić nacięcia . Gotowe ponacinane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.


Jak już mamy ułożone ciasta na blaszce z papierem do pieczenia wtedy przygotować jajko, wbić całe do salaterki wsypać cukier kryształ i za pomocą widelca roztrzepać jajko z cukrem. Roztrzepanym jajkiem posmarować dość obficie wszystkie ciastka.


Tak przygotowane ciastka z brzoskwinią wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone ciastka razem z papierem do pieczenia studzić na kratce aby nie zaparowały od spodu. Po całkowitym ostygnięciu ciastek przełożyć je na talerz.


Upieczone i ostudzone ciastka można posypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi to można polać lukrem ( ja osobiście lukru nie znoszę ). Ciastka wyszły tak pyszne że aż rozpływają się w ustach. Świetnie nadają się do kawy jak również jako słodki dodatek dla dzieci. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu a jeszcze szybciej znikają. Pozostały z brzoskwiń sok można wykorzystać do picia po zjedzeniu ciastka.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszc...