Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe z serem na jogurcie

Lubicie ciasta, bułki czy inne drożdżowe słodkości ? Z wielka przyjemnością podam wam przepis na moje mega duże bułki drożdżowe z dodatkiem twarogu. Mam nadzieje że przepis wam się spodoba jest bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto łatwo się poddaje podczas wyrabiania, można je zrobić za pomocą miksera lecz ja wolę ręcznie ponieważ muszę czuć ciasto które robię ale decyzja należy do was.

składniki :

ciasto drożdżowe :

4 szklanki mąki pszennej ( szklanka poj. 210 ml ),

1 szklanka jogurtu naturalnego,

szczypta soli drobnej,

1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,

4 łyżki cukru,

5 łyżek ciepłego mleka 3/2 %,

70 g margaryny tortowa,

1 jajko ( mam od kur zielononóżek ).


twaróg :

1 kostka twarogu 250 g,

2 łyżki cukru,

1 żółtko,

10 kropli aromatu śmietankowego.


dodatkowo :

1 żółtko,

1 łyżka cukru.


wykonanie : Do miski wsypać mąkę, wbić całe jajko. Jogurt lekko podgrzać i również wlać do mąki, wsypać cukier w mące zrobić rowek i wsypać drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki mąki i cukru na przygotowane drożdże wlać ciepłe mleko lekko rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia drożdży.



Jak już drożdże podwoją swoją objętość wtedy wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Do wyrobionego ciasta wlać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż margaryna wchłonie się w ciasto, pod koniec wyrabiania dodać małą garstkę mąki i dalej wyrabiać do czasu aż ciasto będzie mięciutkie i elastyczne.


Jak już mamy wyrobione ciasto wtedy przygotowujemy twaróg a mianowicie twaróg przełożyć do salaterki dodać same żółtko oraz wsypać cukier, całość rozgnieść za pomocą widelca do połączenia się w jedną całość.
Jak już mamy przygotowane ciasto i twaróg, wtedy z przygotowanego ciasta odrywać dowolny kawałek ciasta ( ja celowo odrywałam większe kawałki ), zrolować w bułeczkę a następnie rozpłaszczyć na placek za pomocą rąk i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia położyć rozpłaszczony kawałek ciasta na niego położyć solidną łyżeczkę przygotowanego twarogu.
Gdy wszystkie bułeczki są już przygotowane i napełnione twarogiem, można dodatkowo dodać po kilka sztuk rodzynek na każdą bułkę lub kto co ma ochotę. Wszystkie przygotowane bułeczki posmarować żółtkiem oraz obsypać cukrem i odstawić tak przygotowane w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


W czasie gdy bułki podwoiły swoją objętość przygotować piekarnik nastawić go na 180 stopni aby się rozgrzał, jak już jest rozgrzany włożyć przygotowane wyrośnięte bułki i piec przez 25 do 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Bułki wyszły tak miękkie i smaczne że aż rozpływały się w ustach. Po mimo że nie mam robota kuchennego to i tak bardzo dobrze wyrobiłam ciasto że tak ładnie wyrosło co widać po przerwanej bułce. Swojskie bułki z twarogiem fajnie pasują do kawy a nawet zimnego mleka lub gorącego kakao. Serdecznie polecam. Widoczne na zdjęciu jakby surowe ciasto nie jest surowe to po prostu jest stopniały cukier od twarogu.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty