Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe z serem na jogurcie

Lubicie ciasta, bułki czy inne drożdżowe słodkości ? Z wielka przyjemnością podam wam przepis na moje mega duże bułki drożdżowe z dodatkiem twarogu. Mam nadzieje że przepis wam się spodoba jest bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto łatwo się poddaje podczas wyrabiania, można je zrobić za pomocą miksera lecz ja wolę ręcznie ponieważ muszę czuć ciasto które robię ale decyzja należy do was

składniki na ciasto drożdżowe:

4 szklanki mąki pszennej ( szklanka poj. 210 ml ),
1 szklanka jogurtu naturalnego,
szczypta soli drobnej,
1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
4 łyżki cukru,
5 łyżek ciepłego mleka 3/2 %,
70 g margaryny tortowa,
1 jajko ( mam od kur zielononóżek )

twaróg:

1 kostka twarogu 250 g,
2 łyżki cukru,
1 żółtko,
10 kropli aromatu śmietankowego

dodatkowo:

1 żółtko,
1 łyżka cukru

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, wbić całe jajko. Jogurt lekko podgrzać i również wlać do mąki, wsypać cukier w mące zrobić rowek i wsypać drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki mąki i cukru na przygotowane drożdże wlać ciepłe mleko lekko rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia drożdży


Jak już drożdże podwoją swoją objętość wtedy wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Do wyrobionego ciasta wlać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż margaryna wchłonie się w ciasto, pod koniec wyrabiania dodać małą garstkę mąki i dalej wyrabiać do czasu aż ciasto będzie mięciutkie i elastyczne


Jak już mamy wyrobione ciasto wtedy przygotowujemy twaróg a mianowicie twaróg przełożyć do salaterki dodać same żółtko oraz wsypać cukier, całość rozgnieść za pomocą widelca do połączenia się w jedną całość

Jak już mamy przygotowane ciasto i twaróg, wtedy z przygotowanego ciasta odrywać dowolny kawałek ciasta ( ja celowo odrywałam większe kawałki ), zrolować w bułeczkę a następnie rozpłaszczyć na placek za pomocą rąk i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia położyć rozpłaszczony kawałek ciasta na niego położyć solidną łyżeczkę przygotowanego twarogu

Gdy wszystkie bułeczki są już przygotowane i napełnione twarogiem, można dodatkowo dodać po kilka sztuk rodzynek na każdą bułkę lub kto co ma ochotę. Wszystkie przygotowane bułeczki posmarować żółtkiem oraz obsypać cukrem i odstawić tak przygotowane w ciepłe miejsce do wyrośnięcia


W czasie gdy bułki podwoiły swoją objętość przygotować piekarnik nastawić go na 180 stopni aby się rozgrzał, jak już jest rozgrzany włożyć przygotowane wyrośnięte bułki i piec przez 25 do 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia


Bułki wyszły tak miękkie i smaczne że aż rozpływały się w ustach. Po mimo że nie mam robota kuchennego to i tak bardzo dobrze wyrobiłam ciasto że tak ładnie wyrosło co widać po przerwanej bułce. Swojskie bułki z twarogiem fajnie pasują do kawy a nawet zimnego mleka lub gorącego kakao. Serdecznie polecam. Widoczne na zdjęciu jakby surowe ciasto nie jest surowe to po prostu jest stopniały cukier od twarogu

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty