Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 26 kwietnia 2021

Ziemniaki pieczone z cukinią i przyprawami

Dziś taki sobie obiadek ponieważ zabrakło gazu więc wymyśliłam że upiekę sobie ziemniaki z cukinią w przyprawach a że bardzo lubię cukinię to było świetne połączenie tego dania. Jeżeli lubicie pieczone ziemniaki to polecam wam takie połączenie ale pod warunkiem że również lubicie cukinię, takie danie ziemniaczane można też przygotować z warzywami czy kto z czym lubi. Wczoraj również robiłam nowy sernik a że mi nie wyszedł 😁😁😁😁😁 to go nie wstawiam bo wstyd ale myślę że drugi wyjdzie idealny.

składniki :

1250 g ziemniaków ( przed obraniem ),

380 g cukinii ( 1 mała młoda sztuka ),

0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej,

1 łyżka ziarenka smaku,

0,5 łyżki pieprzu ziołowego,

0,5 łyżki przyprawy do ziemniaków,

1 łyżka suszonej natki pietruszki,

6 łyżek oleju.


wykonanie : Przygotować ziemniaki, obrać je dokładnie umyć i po przekrajać na pół. Umyte przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody, cukinię umyć odkroić końce i pokroić ją w grubsze krążki. Ziemniaki z cukinią przełożyć do miski, wsypać wszystkie przyprawy oraz olej i dokładnie rękoma wymieszać do połączenia się przypraw z ziemniakami i cukinią. Przygotowane ziemniaki z cukinią i przyprawami odstawić na dziesięć minut aby przyprawy wchłonęły się w ziemniaki i cukinię. Jak już całość odstała swój czas przełożyć do naczynia żaroodpornego i go nakryć pokrywka lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez godzinę, pół godziny przed końcem zdjąć pokrywę i dalej piec następnie zwiększyć temperaturę na 200 stopni i piec jeszcze pół godziny do miękkości ziemniaków i ładnego zarumienienia.



Tak przygotowane danie akurat u nas podałam z zimnym kefirem ale można dodać dodatkowo dowolne mięso kto jakie lubi lub na przykład kiełbasę usmażoną w formie jeżyka. Jest spory czas oczekiwania na zjedzenie dania ale warto poczekać aby dobrze zjeść, moim zdaniem nie zawsze musi być kawał mięsa aby dobrze zjeść.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu