Kuchnia domowa Agi.

Podudzia kurczaka pieczone w przyprawach z musztardą

Dziś u mnie jak zwykle testowanie nowego przepisu a mianowicie zrobiłam podudzia kurczaka w przyprawach z musztardą. Powiem wam że wyszły mega smaczne soczyste aż mięsko odchodziło od kości. Jak już dobrze wiecie to bardzo lubię eksperymenty i sprawdzenie czy wyjdzie dobrze, jeżeli coś mi nie wychodzi po prostu wtedy tego nie wstawiam.

składniki : 

1 kg podudzia z kurczaka,

0,5 łyżki przyprawy do gyros,

1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,

0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,

0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej,

1 łyżka musztardy sarepskiej,

2 łyżki oleju,

4 łyżki wody.


wykonanie : Podudzia kurczaka przełożyć do miski wsypać wszystkie podane składniki oraz musztardę. Całe mięso natrzeć za pomocą rąk aby przyprawy z musztardą wchłonęły się w mięso, odstawić na dziesięć minut aby mięso przeszło smakiem i zapachem przypraw.

Jak już podudzia kurczaka odstały w przyprawach swój czas wtedy przełożyć je do naczynia żaroodpornego podlać wodą i wstawić do zimnego piekarnika ustawić go na 200 stopni i piec co jakiś czas obracając mięso przez godzinę plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Mięso piec do ładnego zarumienienia i miękkości.
Upieczone podudzia jeszcze gorące podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz do tego surówka z buraczków czerwonych z cebulką. Mięsko wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne rozpływało się w ustach to na pewno za sprawą dodanej musztardy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa buraczkowa z kapustą kiszoną

Witam serdecznie w ten upalny dzień jak wam mija ? Czy przygotowywaliście kiedyś zupę dwa w jednej ? Moją propozycją na dziś jest wymyślona ...