Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 26 maja 2021

Biszkopt z twarogiem i musem jabłkowym.

Dziś jest Dzień Matki z tej właśnie okazji upiekłam biszkopt który przełożyłam twarogiem oraz musem jabłkowym. Lubicie ciasta a boicie się upiec samodzielnie ? Podam wam mój sprawdzony przepis na biszkopt który zawsze się udaje. Możecie taki biszkopt przełożyć czym wam się podoba np. masą, kremem jak również galaretkami decyzja należy do was. Jeżeli upieczecie i będziecie zachwyceni podzielcie się proszę ze mną opinią. A teraz dość już tego marudzenia biorę się za pisanie przepisu po kolei co jak robiłam, choć na biszkopt już jest przepis na moim blogu lecz mimo wszystko przypomnę go specjalnie dla was odwiedzających bloga jak również dla nowych chętnych którzy zdecydują się do mnie zajrzeć.

składniki na biszkopt :

6 jajek,

1,5 szklanki cukru,

1 szklanka mąki pszennej,

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

3/4 szklanki oleju.


dodatkowo :

4 galaretki po dwie różnego koloru,

1 słoik musu jabłkowego 720 g,

2 kostki twarogu każda 250 g,

2 szklanki gotowanej wody ( szklanka poj. 210 ml ).


wykonanie : Na początek do miski wbić całe jajka i wsypać cukier, całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę jajeczną. Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i wlać olej zmiksować do połączenia się składników z masą jajeczną.

Gdy ciasto mamy już przygotowane blaszkę 36 na 26 wyłożyć papierem do pieczenia ( ja papier miętolę i oblewam go ciepłą wodą delikatnie wyciskam aby nie przerwać papieru a następnie energicznym ruchem prostuję go, wtedy lepiej układa się w blaszce ). Przelać całe przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W trakcie gdy ciasto się piecze przygotować galaretki, do salaterek wsypać po dwie galaretki każdego koloru zalać szklanką wody czyli np. jak u mnie dwie poziomkowe zalać szklanką wody i dokładnie rozpuścić i dwie lemoniada ananasowa również obie razem zalać szklanką wody i rozpuścić. Przygotowane galaretki pozostawić do czasu aż zaczną lekko tężeć.
Jak już ciasto ostygło przekroić je na dwa blaty, w czasie przygotowania naszykować twaróg wyjąć go do salaterki z opakować ja używam twarogu chudego z Biedronki jest dla mnie najlepszy ponieważ nie wymaga mielenia, rozkruszyć go za pomocą widelca. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę poziomkową lub dowolną inną i całość zmiksować do połączenia się twarogu z galaretką.
Przekrojony dolny blat ciasta położyć w blaszce w której był pieczony biszkopt. przełożyć całą masę twarogową i ładnie wyrównać wierzch po całości aby masa zakryła całe ciasto. Następnie szybko przygotować mus, przełożyć go ze słoika do miski dodać lekko tężejącą galaretkę lemoniada ananasowa lub dowolny smak, wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się musu z galaretką. Wierzchnią część blatu ciasta rumianą stroną położyć w kierunku wyłożonej masy twarogowej, docisnąć. A na położony blat łyżkami wyłożyć mus jabłkowy przygotowany z galaretką i wyrównać po całości. Tak przygotowane ciasto wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.


Po wyznaczonym czasie wyjąć ciasto z lodówki i kroić na dowolne kawałki. Dodam że ciasto bardzo ładnie się kroi nie kruszy się ani nic się nie rozpada, jeśli mam być szczera to ukroiłam dziś bo mąż z synem nie mogli się doczekać ale lepsze jest następnego dnia gdy masy przegryzą się z ciastem choć dziś na świeżo też było bardzo smaczne.
Serdecznie polecam przygotowanie takiego biszkoptu, pięknie reprezentuje się na stole wasi goście będą zachwyceni. Ciasto piecze się bardzo szybko a czas przygotowania mas jest zależny od czasu tężenia się galaretek choć u mnie już ciasto wystygło a galaretki akurat zaczęły tężeć. Całkowity czas przygotowania ciasta wraz z masami to około godziny. Polecam ciasto na imieniny, urodziny lub dowolną imprezę domową. W smaku ładnie wszystko się komponuje ponieważ twarogu i musu nie słodzę to słodkie ciasto z kwaskowatymi masami jest idealne.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu