Reklama

Wyszukaj przepis

Kotlety z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej

Macie ochotę na mielone inaczej ? a mianowicie takie jakie często jadałam w czasach mego dzieciństwa. Są to kotlety bardzo syte a zarazem smaczne. Kotlety bardzo szybko się przygotowuje i na pewno zasmakują rodzinie lub przyjaciołom, nie potrzebują dużo czasu na ich przygotowanie. Wystarczą tylko chęci, myślę że to będzie dla niektórych fajny sposób aby ukryć kaszę np. przed dziećmi które jej nie lubią

składniki: 

600 g mięsa z łopatki,
5 łyżek bułki tartej,
1 woreczek 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
1,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
1 mały pęczek szczypioru,
2 jajka

dodatkowo:

1 szklanka wody szklanka poj. 210 ml,
1 łyżka suszonych warzyw,
szczypta przyprawy uniwersalnej

wykonanie:

Na początek przygotować mięso z łopatki, pokroić je na mniejsze kawałki i zmielić maszynką do mięsa o drobnym sitku. Do zmielonego całego mięsa wbić całe jajka, dodać wcześniej ugotowany i ostudzony woreczek kaszy jęczmiennej, dodać również pokrojony szczypior oraz wsypać sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą


Jak już mamy przygotowane mięso na kotlety z kaszą. Wtedy na dużą patelnię wlać na dnie olej, w dłoniach formować dowolnej wielkości kotlet i układać na lekko rozgrzanym oleju mi wyszło 10 sztuk. Kotlety smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Kotlety w trakcie smażenia nie rozpadają się


Gdy mamy już usmażone wszystkie kotlety wtedy podlać szklankę przegotowanej letniej wody, wsypać suszone warzywa dla lepszego zapachu dania i wsypać szczyptę przyprawy uniwersalnej aby kotlety nie były mdłe podczas duszenia. Całość nakryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu do wyparowania wody aż powstanie sos

Uduszone kotlety podałam na listku sałaty oraz surówką ze szczypioru, sałaty i rzodkiewki ze śmietaną na słodko kwaśno. A surówkę przygotowuję tak : do salaterki wkrajam szczypior z rzodkiewką nasalam następnie rwę umytą sałatę masłową  ( nie kroję sałaty bo wtedy jest gorzka ), dodaję 2 łyżeczki cukru oraz półtorej łyżki octu całość mieszam następnie dodaję dwie łyżki śmietany 18 % i mieszam. Takie kotlety można jeść na gorąco jak również na zimno, podawać z bułką lub chlebem, dodatkowo można zrobić ulubiony sos

Komentarze

Popularne posty