Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe na zsiadłym mleku " Makóweczki "

Co powiecie na pyszne jeszcze cieplutkie drożdżowe makowe bułeczki przygotowane na zsiadłym mleku ? Może skusicie się chociaż na jedną ? Zapach pieczonych bułeczek roznosił się po całym domu że nie można było się ich doczekać. Zauważyłam sama po sobie że słodkie bułki wychodzą mi rewelacyjnie tak jakbym miała do nich rękę, chyba zacznę robić na zamówienie 😂😂 może zgłosi się ze dwie osoby. Kocham to co robię i często eksperymentuje z ciastem drożdżowym tak jak w przypadku moich bułeczek, przepis jest mój od bardzo bardzo dawna lecz eksperyment polega na dodaniu kefiru jak ostatnim razem czy teraz ostatnio z zsiadłym mlekiem i powiem wam że nie zawiodłam się

składniki:

4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 ( szklanka poj.210 ml ),
1 małe jajko,
1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
6 łyżek ciepłej wody,
5 łyżek cukru,
50 g masła prawdziwego,
1 szklanka zsiadłego mleka ( mam swojskie )

dodatkowo:

1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850 g,
2 małe jajka + 1 jajko do posmarowania bułek

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier i robiąc w środku mąki rowek wsypać drożdże na drożdże nasypać z miski pół łyżeczki cukru i mąki, na tak przygotowane drożdże wlać ciepłą wodę i pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże będą pracować. Gdy drożdże już ładnie urosły z boku wbić całe jajko i wlać zsiadłe mleko o temperaturze pokojowej


Jak już mamy dodane wszystkie produkty wtedy wyrabiać ciasto tak długo aby wchłonęło wszystkie składniki można podsypać w czasie wyrabiania ze dwie małe garście mąki. Gdy ciasto już wchłonęło wszystkie składniki roztopić masło i letnie dodać do wyrobionego ciasta. I kolejny raz wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie całe dodane masło już nie podsypywać mąką. Ciasto po wyrobieniu jest bardzo miękkie i elastyczne. Wyrobione odstawić na chwilkę aby odpoczęło

W międzyczasie gdy wyrobione ciasto odpoczywa przygotować masę makową, przełożyć ją z puszki do miski wbić całe jajka i wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się masy makowej z surowymi jajkami. Jak już masa przygotowana wtedy stolnicę wysypać mąką i z miski przełożyć wyrobione ciasto rozwałkować je nie za cienko tak na około 1 centymetra do 1,5 centymetra, na rozwałkowane ciasto wyłożyć równo całą przygotowaną masę makową


Przygotowane ciasto drożdżowe z wyłożoną masą makową zwinąć w rulon od węższej strony. Gdy już mamy zwinięty wtedy pokroić na paski po 4 centymetry i każdy kawałek paska przez środek nacisnąć tępą stroną noża aby uformować drożdżówkę. Uformowane bułeczki drożdżowe ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia


Przygotowane na blaszce bułeczki posmarować roztrzepanym całym jajkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy przygotowane bułeczki podwoiły swoją objętość, nagrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni. Gdy piekarnik jest już nagrzany wstawić wyrośnięte bułki na drugą półkę od dołu i piec 30 do 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia oraz suchego patyczka. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia


Upieczone ostudzone bułki wychodzą tak miękkie i delikatne że aż rozpływają się w ustach a znikają dosłownie w mgnieniu oka. Bułki świetnie sprawdzą się dla domowników i nie tylko a już dodatek jako zimne mleko to dopiero petarda. Polecam serdecznie przygotowanie tak pysznych domowych drożdżówek makowych będziecie nimi zachwyceni. Przygotowanie bułek trochę trwa ale wyczekiwanie jest godne tego, myślę że takie bułki pozostaną u was na stałe


Komentarze

Popularne posty