Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki z mąki pełnoziarnistej pszennej

A może byście się skusili na bułki swojskie z mąki pełnoziarnistej ? na kolację czy śniadanie w sam raz do tego tylko pyszna wędlinka lub masło i pomidor a nasze podniebienia będą uszczęśliwione. Bułki podczas pieczenia pachniały w całym mieszkaniu jednak nie ma jak swojskie pieczywo, może nie wyszły takie jakbym chciała czyli większe ale i tak jestem zadowolona bo w środku widać jak bardzo są puchate i dobrze wyrobione. Po prostu będę nad nimi jeszcze pracować aby je udoskonalić i aby wyszły mi tak duże jak w sklepach.

składniki :

4,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,

1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,

1,5 szklanki zsiadłego mleka ( szklanka poj. 210 ml ),

4 łyżki ciepłej wody,

0,5 łyżeczki cukru,

1 łyżeczka soli,

1 jajko ( rozmiar M ),

80 g margaryny tortowa.


wykonanie : Do miski wsypać mąkę zrobić dołek i wsypać drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki mąki i cukru lekko rozmieszać i wlać ciepłą wodę, zamieszać i pozostawić pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże zaczną pracować. Jak jest już gołym okiem widoczna praca drożdży  wtedy wbić całe jajko wsypać sól oraz wlać zsiadłe mleko o temperaturze pokojowej ( ja miałam swojskie od krów ). Całość wyrobić do połączenia się wszystkich składników a następnie wlać roztopioną letnią margarynę.



Gdy mamy wlaną roztopiona margarynę to nadal wyrabiać ciasto tak długo aż wchłonie całą dodaną margarynę, pod koniec wyrabiania z margaryną podsypać małą garstkę mąki i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i delikatne. Jak już ciasto jest wyrobione przygotować blaszkę od piekarnika wyłożyć ją papierem do pieczenia i wysypać lekko mąką. Do ręki odrywać mały kawałek ciasta i formować bułeczkę kulając ją w rękach.


Przygotowane bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce przygotowanym papierem do pieczenia, tępa stroną noża zrobić w bułkach nacięcia ( jeśli ktoś nie chce można pominąć nacinanie ). Tak przygotowane bułki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już bułki podwoiły swoją objętość posmarować je ciepłym mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 40 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Moje bułki lekko opadły  po upieczeniu być może dałam za mało drożdży  ale w niczym to nie przeszkadza bo zakalca nie ma z wierzchu są chrupiące a w środku bardzo mięciutkie.


Wystudzone już swojskie bułki można przygotować na kolację lub śniadanie na przykład zjeść można bułkę z pozostałym z obiadu kotletem a także z masłem i pomidorkiem na przykład malinowym również można zajadać z dowolną konfiturą i do tego zimne mleko lub gorące kakao. Domownicy na pewno będą zachwyceni takimi swojskimi bułeczkami.





Komentarze

Popularne posty