Gołąbki z młodej kapusty
Macie ochotę na gołąbki z ryżem i mięsem mielonym z młodej kapusty ? Z wielką przyjemnością podam wam przepis krok po kroku jak je wykonuję. Nie musi być akurat z młodej kapusty można również z kamiennej głowy ja akurat kupiłam młodą i postanowiłam przygotować pyszne gołąbki a zrobiłam je wczoraj ponieważ dziś cały dzień spędziłam u neurochirurga i nie miałabym czasu aby je dziś zrobić chyba że na sam wieczór.
składniki :1 młoda kapusta 1 kg,
2 torebki ryżu 100 g każda,
2 łyżki majeranku,
1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
3 ząbki czosnku,
1 płaska łyżka soli drobnej,
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej.
zalewa :
2,5 szklanki przegotowanej letniej wody ( szklanka poj. 210 ml ),
1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
1,5 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli drobnej,
8 ziarenek ziela angielskiego,
2 duże liście laurowe.
wykonanie :
Na początek do garnka dużego wlać dwa i pół litra wody, wsypać pół łyżki soli oraz wlać łyżkę octu ( dodanie octu sprawia że liście nie pękają ). Z kapusty wyciąć głąb, poczekać aż woda się zagotuje wtedy włożyć kapustę wyciętym głąbem w stronę dna garnka. Zmniejszyć ogień i sparzyć liście ( uwaga młode wcale długo nie trzeba parzyć ), wyciągać liście za pomocą widelca do miski odsączając wodę. Tak postąpić z całą kapustą.
W czasie gdy oddzielone liście od kapusty stygną przygotować farsz, ryż ugotować w torebkach wcześniej i ostudzić. Ostudzony wysypać do miski wsypać wszystkie przyprawy oraz czosnek pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę i dokładnie za pomocą rąk wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą.Jak już wszystko mamy przygotowane do ręki brać jeden liść wyciąć twardą część nałożyć solidną łyżkę farszu ryżowo mięsnego i zwijać formując gołąbka zaś boki wcisnąć w środek wtedy farsz nie wydostanie się z liści gołąbków.W garnku w którym sparzaliśmy kapustę na dnie ułożyć małe liście ze parzonej kapusty a na nie układać dość ciasno przygotowane gołąbki wykorzystując wszystkie liście ze sparzonej kapusty. Pozostałe małe liście kapusty powciskać w wolne miejsca przy gołąbkach. Następnie przygotować zalewę i zalać nią ułożone gołąbki.
Tak przygotowane gołąbki wstawić na ogień aby się zagotowały dodając ziela angielskie oraz liście laurowe pokruszone na mniejsze części. Gdy się zagotują zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym tak aby tylko pyrkotały gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny do miękkości wierzchnich liści kapusty. Po wyznaczonym czasie gotowania się gołąbków wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem.
Przygotowane gołąbki to świetne danie obiadowe wystarczy do nich ugotować tylko ziemniaki i obiadek jak ta lala lub zajadać z dodatkiem bułki czy chleba. Można je jeść na zimno jak również na gorąco. Uwielbiam przygotowywać gołąbki a jeszcze bardziej mnie to cieszy gdy rodzinka się nimi zajada.
Komentarze
Prześlij komentarz