Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 21 maja 2021

Gołąbki z młodej kapusty

Macie ochotę na gołąbki z ryżem i mięsem mielonym z młodej kapusty ? Z wielką przyjemnością podam wam przepis krok po kroku jak je wykonuję. Nie musi być akurat z młodej kapusty można również z kamiennej głowy ja akurat kupiłam młodą i postanowiłam przygotować pyszne gołąbki a zrobiłam je wczoraj ponieważ dziś cały dzień spędziłam u neurochirurga i nie miałabym czasu aby je dziś zrobić chyba że na sam wieczór.

składniki :

1 młoda kapusta 1 kg,

2 torebki ryżu 100 g każda,

2 łyżki majeranku,

1 łyżka papryki słodkiej mielonej,

3 ząbki czosnku,

1 płaska łyżka soli drobnej,

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,

1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej.


zalewa :

2,5 szklanki przegotowanej letniej wody ( szklanka poj. 210 ml ),

1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,

1,5 łyżeczki cukru,

1 łyżeczka soli drobnej,

8 ziarenek ziela angielskiego,

2 duże liście laurowe.


wykonanie : 

Na początek do garnka dużego wlać dwa i pół litra wody, wsypać pół łyżki soli oraz wlać łyżkę octu ( dodanie octu sprawia że liście nie pękają ). Z kapusty wyciąć głąb, poczekać aż woda się zagotuje wtedy włożyć kapustę wyciętym głąbem w stronę dna garnka. Zmniejszyć ogień i sparzyć liście ( uwaga młode wcale długo nie trzeba parzyć ), wyciągać liście za pomocą widelca do miski odsączając wodę. Tak postąpić z całą kapustą.

W czasie gdy oddzielone liście od kapusty stygną przygotować farsz, ryż ugotować w torebkach wcześniej i ostudzić. Ostudzony wysypać do miski wsypać wszystkie przyprawy oraz czosnek pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę i dokładnie za pomocą rąk wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą.
Jak już wszystko mamy przygotowane do ręki brać jeden liść wyciąć twardą część nałożyć solidną łyżkę farszu ryżowo mięsnego i zwijać formując gołąbka zaś boki wcisnąć w środek wtedy farsz nie wydostanie się z liści gołąbków.


W garnku w którym sparzaliśmy kapustę na dnie ułożyć małe liście ze parzonej kapusty a na nie układać dość ciasno przygotowane gołąbki wykorzystując wszystkie liście ze sparzonej kapusty. Pozostałe małe liście kapusty powciskać w wolne miejsca przy gołąbkach. Następnie przygotować zalewę i zalać nią ułożone gołąbki.


Tak przygotowane gołąbki wstawić na ogień aby się zagotowały dodając ziela angielskie oraz liście laurowe pokruszone na mniejsze części. Gdy się zagotują zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym tak aby tylko pyrkotały gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny do miękkości wierzchnich liści kapusty. Po wyznaczonym czasie gotowania się gołąbków wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem.


Przygotowane gołąbki to świetne danie obiadowe wystarczy do nich ugotować tylko ziemniaki i obiadek jak ta lala lub zajadać z dodatkiem bułki czy chleba. Można je jeść na zimno jak również na gorąco. Uwielbiam przygotowywać gołąbki a jeszcze bardziej mnie to cieszy gdy rodzinka się nimi zajada.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu