Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 15 czerwca 2021

Babka z truskawkami

Sezon truskawkowy się zaczął z tego powodu postanowiłam podać wam bardzo prostą a zarazem pyszną babkę z dodatkiem truskawek. Ja osobiście nie jestem fanką truskawek ale w cieście malutki kawałeczek mogę spróbować a po za tym odchudzam się to za wiele ciasta nie wolno 😅😅😅😅 czym mniej tym lepiej. Spróbować był mus bo przecież muszę opisać jakie jest w smaku no i oczywiście czy wyszło😂😂😂😂😂 ale kolejny raz się nie zawiodłam na moim pomyśle co do ciasta

składniki :

6 małych jajek ( mam od kur zielononóżek ),

1 szklanka cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

1 szklanka mąki pszennej tortowej,

1 szklanka mąki ziemniaczanej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

1,5 szklanki oleju,

0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego,

12 sztuk truskawek 250 g


wykonanie : Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier, dokładnie całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną czyli tak zwany kogel - mogel. Następnie do ubitej masy jajecznej wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, aromat kto jaki lubi oraz wlać cały olej, wszystko zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodanymi składnikami

Gdy mamy już przygotowane ciasto przygotować truskawki usunąć z nich szypułki zielone, umyć je i pokroić w drobniejszą kostkę. Przygotowane truskawki dodać do zmiksowanego ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do czasu aż truskawki połączą się z ciastem


Przygotowane ciasto z truskawkami przełożyć do blaszki 32 na 22 wyłożonej papierem do pieczenia wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 8 minut przed końcem pieczenia ciasta nakryć je folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Jak już ciasto przestygło nie musi być zimne oddzielić je od papieru do pieczenia ( bardzo dobrze się oddziela nic się nie klei ) posypać je cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi zrobić polewę czekoladową. Ciasto nawet ciepłe bardzo ładnie się kroi nie kruszy się, nie jest suche lecz lekko wilgotne 
Takie ciasto - babka świetnie nadaje się do popołudniowej kawy z rodziną jak również z przyjaciółmi a już z dodatkiem ulubionego owocu to już w ogóle petarda, jeżeli uwielbiacie ciasta babkowe to z czystym sumieniem polecam to oto ciasto











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu