Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi z kaszanką

Około rok temu oglądając Kuchenne Rewolucje z udziałem Pani Magdy Gessler zauważyłam jak robiła pierogi z dodatkiem kaszanki. Tak więc dziś postanowiłam je przygotować lecz po swojemu a że miałam kaszankę ostrą i nie miałam pomysłu na obiad to od razu pomyślałam o pierogach które uwielbia moja rodzinka. Dla większości osób kaszanka nie przechodzi pojęcia aby muc ją zjeść u nas wręcz przeciwnie bardzo ją lubimy smażoną z cebulką a nawet ugotowana w wodzie i podana z musztardą

składniki na ciasto pierogowe:

3 szklanki mąki pszennej,

1 szklanka mocno ciepłej wody ( szklanka poj. 210 ml ),

0,5 malutkiej łyżeczki soli,

2 łyżki oleju

farsz z kaszanki:

6 małych cebul lub dwie większe,

500 g kaszanki ostrej,

4 łyżki oleju

dodatkowo:

300 g boczku wędzonego parzonego

wykonanie: 

Na początku przygotować kaszankę do patelni wlać olej, dodać cebulę pokrojoną w pół krążki podsmażyć ją na lekko rumiany kolor następnie wkroić obraną ze skóry kaszankę i całość podsmażyć przez chwilę aż kaszanka połączy się z cebulą ( nie trzeba ani solić ani dodawać pieprzu ). Podsmażona całość pozostawić do czasu aż ostygnie

W trakcie gdy kaszanka z cebulą stygnie przygotować ciasto na pierogi do miski wsypać mąkę oraz sól następnie wlać mocno ciepłą wodę i od razu szybkim ruchem łyżki wymieszać aby mąka się nie sparzyła. Kolejny krok to wyrabiać ciasto tak długo aż wchłonie całą mąkę, do wyrobionego wlać olej i także wyrabiać tak długo aż ciasto pochłonie cały dodany olej. Gotowe ciasto pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło

Jak już mamy przygotowane ciasto które jest bardzo elastyczne wtedy na stolnicę wysypać mąkę przełożyć ciasto które odpoczywało wierzch również obsypać lekko mąką, rozwałkować je nie za cienko i szklanką wycinać kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu z kaszanki i zlepiać dowolnie


Pozlepiane pierogi ułożyć na ściereczce i nakryć aby ciasto na pierogach nie wysychało. Do garnka wlać wodę posolić ją i zagotować. Gdy woda już się zagotuje wkładać po kilka sztuk gotowych pierogów w zależności od wielkości garnka  zmniejszyć ogień, jak pierogi wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu przez pięć minut. Ugotowane wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej i układać na talerzu w odstępach

Ugotowane pierogi podałam ze skwarkami usmażonymi z boczku parzonego wędzonego. Pierogi z dodatkiem kaszanki wyszły tak smaczne że na pewno nie będą to moje ostatnie, robiłam również z białym pasztetem które są na blogu, uwielbiam robić pierogi a zwłaszcza ciasto które wychodzi mi bardzo mięciutkie i elastyczne


Komentarze

Popularne posty