Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 3 czerwca 2021

Zwykłe ciasto z makiem i borówkami

Lubicie szybkie w wykonaniu a do tego smaczne ciasta ? Dziś właśnie przygotowałam takie oto ciasto a co najlepsze jest wykonane z kaczych jajek, powiem wam że wyszło przepyszne aż dziwne bo myślałam że jak z kaczych to nic nie wyjdzie a tu takie zaskoczenie. Jajka kacze z powodzeniem zastąpią jajka kurze stosując zasadniczo że dwa jajka kurze przypadają na jedno jajko kacze

składniki :

3 kacze jajka,

2 szklanki cukru ( szklanka poj.210 ml ),

2 szklanki oleju,

0,5 szklanki mleka 3,2 %,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

3 szklanki mąki pszennej


dodatkowo :

3 łyżki maku gotowego do użycia,

2 łyżki mleka 3,2 %,

1 szklanka borówek


wykonanie : Do miski wbić całe jajka kacze, wsypać cukier oraz szczyptę soli i całość zmiksować na jednolitą masę jajeczną. Do ubitej masy jajecznej wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, wlać olej i miksować gdy ciasto jest dość gęste wlać mleko i zmiksować na jednolitą masę 



Do blaski 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć większą część ciasta. Do mniejszej części wsypać mak i wymieszać dodając dwie łyżki mleka aby nie było za gęste ( przy jajkach kurzych proszę sprawdzić konsystencję ciasta jeśli nie będzie gęste wtedy nie dodawać mleka to samo tyczy się miksowania ciasta) 


Na wylaną większą część ciasta jasnego wyłożyć ciasto makowe i za pomocą dużej wykałaczki zrobić tak zwane esy floresy. Na  przygotowane ciasto ułożyć borówki, w międzyczasie ustawić piekarnik na 180 stopni aby się rozgrzał. Jak już piekarnik jest rozgrzany włożyć ciasto i piec przez 50 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka 5 minut przed końcem pieczenia nakryć ciasto folią aluminiową aby się nie przypaliło


Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Jak już ciasto ostygnie oddzielić je od papieru do pieczenia i można posypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś woli to polukrować a nawet można zrobić polewę czekoladową
Ciasto wyszło bardzo smaczne nie jest suche lecz fajnie wilgotne a zarazem piaskowe. Idealnie nadaje się do kawy jak również zimnego mleka prosto z lodówki, takie ciasto pokochają duzi i mali. Po mimo dodania kaczych jaj a to tylko dlatego że kurze mi się skończyły ciasto wyszło bardzo dobre z całej blaszki zostały tylko sześć kawałków



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu