Reklama

Wyszukaj przepis

Makaron muszelki z sosem mięsno - pomidorowym własnym

Jak ja nie lubię szycia choć jestem krawcową syn dziś powiedział do mnie " mamo proszę zaszyj mi spodenki " a ja już oczywiście zła i mówię do niego " na słowo wolę nawet w  upały stać przy garach niż szyć ci spodenki ", no ale cóż dobra mama zacisnęła zęby i zaszyła mu te spodenki 😡. Za to obiad przygotowałam w piętnaście minut i chyba za to że byłam zła wyszedł tak dobry aż palce oblizywali😂, więc wam powiem ze swego doświadczenia że w czasie złości i gdy jest nie planowany wtedy obiad wychodzi najlepszy i najsmaczniejszy

składniki:

420 g mięsa mielonego wieprzowego,
100 g warzyw na patelnię,
2 łyżki oleju,
0,5 łyżki suszu lubczyka,
0,5 łyżeczki soli drobnej,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
0,5 szklanki przegotowanej wody ( szklanka 210 ml )

wykonanie:

Do garnka lub na patelnię wlać dwie łyżki oleju dodać mrożone warzywa na patelnię ( ja miałam mieszankę warzywna na patelnię ), chwilkę je podsmażyć na małym ogniu, następnie przełożyć mięso mielone i mieszając podsmażyć do czasu zmiany koloru. Do podsmażonego mięsa wsypać sól, pieprz oraz lubczyk, smażyć na wolnym ogniu do czasu puszczenia soku przez mięso


Jak już mięso z warzywami puściło soki wtedy dodać cały koncentrat pomidorowy zamieszać, wlać wodę i chwilę podsmażyć na wolnym ogniu do czasu aż powstanie gęstawy sos, taki jak byśmy mieli kupny do spaghetti tyle że tu robimy swój własny


Gotowy sos podałam z makaronem muszelki ugotowanym osobno, u nas na trzy osoby starczyło trzysta gram makaronu. Sos z mięsem do makaronu wyszedł przepyszny i bez dodatku przyprawy uniwersalnej. Taki sos dobrze nada się do dania z ryżem, a że warzywa mrożone kupne to w ogóle mi to nie przeszkadza, po za tym teraz nie mam działki i nie mam aż takiego dostępu do świeżych warzyw choć czasami się zdarza

Komentarze

Popularne posty