Reklama

Wyszukaj przepis

Keczup z cukinii swojski

Powiedzcie tylko tak szczerze wolicie keczupy swojskie czy może jednak wolicie kupne ? Szczerze ja nie przepadam za żadnymi wolę musztardę ale jednak robię dla mojej rodziny ponieważ go uwielbiają. Znajomi twierdzą że lepszego keczupu nie jedli i są bardzo zdziwieni iż jest wykonany z cukinii. Przepisy na keczupy są już na moim blogu w etykietach weki tylko za każdym razem je ulepszam i dodaję inne składniki w formie ziół

składniki:

2,670 kg cukinii ( przed obraniem i oczyszczeniem),

450 g cebuli ( 6 średnich sztuk ),

3,5 płaskiej łyżki soli drobnej,

3,5 szklanki cukru ( szklanka poj.210 ml ),

1 szklanka octu 10 %,

4 koncentraty pomidorowe ( 160 g każdy ),

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

1,5 łyżki papryki czerwonej ostrej w proszku,

1,5 łyżki papryki słodkiej w proszku,

2 łyżki majeranku

wykonanie:

Przygotować cukinię może być trzy kilogramy ( ja podałam wagę z której robiłam ), odciąć z niej końce, obrać i wyjąć łyżką miąższ. pokroić w mniejsze kawałki, cebulę obrać z łupinek i pozostawić w całości. Gdy mamy już przygotowaną cukinię i cebulę wtedy zetrzeć je na tarce jarzynowej 


Jak już mamy startą całą cukinię z cebulą wtedy całość posolić i pozostawić na co najmniej trzy godziny aby cukinia puściła soki a cebula zmiękła. Po trzech godzinach całość razem z sokiem przełożyć do wysokiego garnka i smażyć na wolnym ogniu do miękkości cukinii i zmienienia przez nią koloru, po tym czasie wsypać cukier oraz wlać ocet i nadal smażyć na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru oraz kolejnej zmiany koloru cukinii


Jak cukier już wystarczająco się rozpuścił a smażona cukinia zmieniła kolor dodać składniki sypkie czyli obie papryki, pieprz oraz majeranek, całość zamieszać i zagotować następnie dodać koncentraty pomidorowe i jeszcze przez dwadzieścia minut po smażyć na wolnym ogniu zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia


Gdy przygotowane składniki na keczup już przestygły ( nie musi być zimny ) wtedy użyć blender i dokładnie całość zmiksować. Zmiksowany keczup postawić na mały ogień i jeszcze smażyć przez dwadzieścia minut do uzyskania konsystencji jak keczup kupny


Jak już uzyskaliśmy potrzebną nam konsystencję keczupu wtedy gorący przełożyć do słoików wyparzonych kto na jakie ma ochotę ( ja dałam w małe aby było na raz ), szczelnie je zakręcić i poustawiać w garnku ze ściereczką, zalać ciepłą wodą ( wtedy nie popękają słoiki ) do wysokości słoika i na średnim ogniu pasteryzować przez 15 minut. Po za pasteryzowaniu zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy po ostygnięciu pokrywki zassały to znak że słoiki się przyjęły 

Swojski keczup jest świetnym rozwiązaniem na zimę a także nawet teraz do kiełbaski czy do czego tam państwo sobie życzy. Keczup wyszedł mi bardzo smaczny i lekko pikantny taki właśnie jak lubi mój mąż i syn. Keczup z cukinii jest zdrowy  i  bez konserwantów, polecam każdemu kto lubi keczupy o przygotowanie swojskiego 


Komentarze

Popularne posty