Reklama

Wyszukaj przepis

Pyszne bułeczki drożdżowe ze swojskim dżemem

Co dziś pysznego pichcicie ? Ja dzieciakom na obiad przygotowałam młode ziemniaki z jajem sadzonym oraz dodatkowo bigos z zapasów a na deser upiekłam im przepyszne bułeczki drożdżowe na śmietanie z dżemem swojskim z czarnej porzeczki i borówek. Nie wiem jak wy ale ja pokochałam robienie swojskich bułeczek, szybko się je robi i teraz zwłaszcza w te upały szybko rosną a już nie wspomnę jak szybko znikają

składniki :

3 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml ),

0,5 kostki świeżych drożdży,

8 łyżek mleka,

1 jajko rozmiar M,

0,5 szklanki śmietany 12 %,

2 łyżki masła,

5 łyżek cukru


dodatkowo :

1 jajko,

cukier,

dżemu tyle łyżeczek ile wyjdzie bułeczek


wykonanie : Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej dołek, do zrobionego dołu wkruszyć drożdże i wsypać już z miski po łyżeczce cukru oraz mąki wlać ciepłe mleko i lekko rozmieszać poczekać na pracę drożdży. Po bokach mąki wsypać cukier, wbić całe jajko oraz przełożyć podgrzaną śmietanę. Jak już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wszystko ze sobą połączyć  a następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło, podsypać małą garść mąki w trakcie wyrabiania



Z wyrobionego na gładko ciasta urywać dowolnej wielkości kawałek, rozciągnąć je w dłoniach, nałożyć łyżeczkę dowolnego dżemu lub marmolady i zwijać jak pieroga sklejając a następnie formując bułeczkę. Na blaszkę od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układać bułeczki sklejonym w stronę papieru do pieczenia, przygotowane bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształ, pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia



Gdy bułki pozostawione pod ściereczką podwoiły swoją objętość, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 15 do 25 minut z termo obiegiem czas pieczenia jest zależny od piekarnika. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Bułeczki wyszły tak cudownie mięciutkie i puchate że jeszcze w trakcie studzenia znikały. Z podanego przepisu wyszło mi 10 sztuk bułeczek lecz jest to zależne jaki kawałek ciasta urywamy. Zapach pieczonych bułek u córki aż sąsiadów zwabił. Serdecznie polecam swojskie bułeczki smak o niebo lepszy niż kupnych, jeżeli nie lubicie wyrabiać ciasta drożdżowego ręcznie można użyć robota kuchennego ja jednak wolę ręcznie muszę czuć co robię













Komentarze

Popularne posty