Reklama

Wyszukaj przepis

Ćwiartki kurczaka pieczone w majonezie i przyprawach

Nie macie pomysłu na dobry obiad ? Przedstawię wam dziś ćwiartki kurczaka zamarynowane przez piętnaście minut w majonezie i przyprawach. Tak przygotowane ćwiartki zagoszczą na pewno w waszym domu na stałe, są tak smaczne że aż ciężko opisać ich smak musicie je przygotować aby się przekonać. Sam czas przygotowania jest nie długi bo zaledwie trzydzieści minut nawet mniej lecz czas pieczenia trochę dłuższy ale warto poczekać na tak pyszny obiad

składniki:

1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
2 łyżki majonezu,
1 płaska łyżka przyprawy do mięsa,
1 czubata łyżka mieszanki suszonej pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
4 łyżki oleju

wykonanie:

Na początek przygotować ćwiartki z kurczaka wymoczyć je co najmniej w dwóch wodach następnie przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której były moczone. Ocieknięte ćwiartki ponacinać i przełożyć do miski wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie za pomocą rąk wmasować w mięso, odstawić na 15 minut aby przyprawy przegryzły się z mięsem


Gdy mięso w marynacie odstało swój czas blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową ułożyć przygotowane ćwiartki nakryć je folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 200 stopni z termo obiegiem i piec z przykrytą folią 1 godzinę i 45 minut, 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i podpiec do ładnego zarumienienia się skórki


Upieczone ćwiartki podałam z frytkami oraz plastrami nasolonego pomidora, ćwiartki wyszły tak smaczne i soczyste a za razem kruche aż rozpływały się w ustach, mięso samo już podczas nakładania na talerz odchodziło od kości. Takie ćwiartki mogą być podawane do ziemniaków jak również można zajadać z chlebem, nawet ostygnięte nie tracą swojej soczystości i cudnego zapachu


Komentarze

Popularne posty