Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 25 lipca 2021

Sernik na zimno " Błękitna laguna "

Zdarza wam się czasami kupić więcej serka wiejskiego niż planowaliście ? Jeżeli tak i nie wiecie co z nim zrobić podam państwu fajny przepis w wykorzystaniu właśnie serka wiejskiego do sernika na zimno, takie ciasto szybko się robi a co najważniejsze jest idealne na obecne upały. Ten sernik przygotowałam z myślą o koleżance która mnie odwiedziła i byłam mega zachwycona smakiem tym bardziej że sama przepis wymyśliłam co mi wpadło do głowy to dodawałam
składniki :

4 serki wiejskie 200 g każdy,
3 jogurty brzoskwiniowe 135 g każdy,
2 galaretki niebieskie 75 g każda,
2 galaretki białe 57 g każda,
0,5 szklanki cukru ( szklanka pij. 210 ml ),
3 brzoskwinie ( można pominąć ),
1 opakowanie biszkoptów 159 g,
1 szklanka borówek

wykonanie : Z samego początku zanim zabierzemy się za dalsze robienie sernika przygotować  galaretki, Do salaterki wsypać dwie białe galaretki zalać je jedną szklanką wody i dokładnie rozpuścić z niebieską galaretką postępujemy podobnie z tym że rozpuszczamy dwie galaretki w półtorej szklanki przegotowanej wody
Przygotować serki wiejskie oraz jogurty, do miski przełożyć wszystkie serki, przelać wszystkie jogurty ( smak może być dowolny ) i wsypać pół szklanki cukru. Wszystko wymieszać do połączenia się składników ze sobą tak aby nie było czuć kryształek cukru, następnie wkroić brzoskwinie lub inny ulubiony owoc można również bez owoców. Do zmieszanej masy z owocami wlać białą galaretkę i wymieszać


Do blaszki 32 na 22 wyłożyć opakowanie biszkoptów, biszkopty układać do góry spodem. Na wyłożone biszkopty wylać masę serową chwilę odczekać i po zanurzać wypływające biszkopty a następnie poukładać umytą borówkę i za pomocą łyżki zalewać lekko tężejącą galaretką niebieską. Tak przygotowany sernik na zimno pozostawić na całą noc w lodówce aby dobrze stężał 


Następnego dnia przed wizytą gości można sernik bardzo ładnie pokroić nie oddziela się galaretka od masy serowej, smakuje rewelacyjnie nawet koleżanka mnie pochwaliła jedząc sernik myślała że go kupiłam. Sam czas wykonania jest banalnie prosty i szybki jedynie czas przygotowania galaretek no i zastygnięcie sernika jest wydłużony, można go kroić po dwóch godzinach ale to jednak za mało czasu ponieważ rozpada się po takim krótkim czasie










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu