Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 26 lipca 2021

Zupa jarzynowa z pieczarkami

Witajcie co u was przy poniedziałku na obiad ? Ja dziś mam zupkę którą gotowałam wczoraj na przyjazd koleżanki. Zupa wyszła tak smaczna aż żal byłą ją wylać dlatego dziś tylko ją odgrzałam, jeżeli lubicie zupy z chęcią podam wam przepis na pyszną jarzynową z pieczarkami gotowana na ćwiartkach z kurczaka. Zupy to nasze ulubione danie obiadowe jak to mój mąż mówi dzień bez zupy to dzień stracony

składniki :

1 kg ćwiartek z kurczaka,

200 g mieszanki warzywnej europejskiej,

500 g pieczarek,

10 - 12 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka ),

1 łyżka suszonej włoszczyzny,

3 łyżeczki swojskiej jarzynki,

1 liść laurowy,

4 ziarenka ziela angielskiego,

0,5 łyżeczki cukru,

3,5 czubate łyżki śmietany 18 %,

1 łyżka liści lubczyka,

2 łyżki natki pietruszki,

1 łyżka liści selera


wykonanie : Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać opłukane i podzielone na części ćwiartki kurczaka ( 3 sztuki ) oraz warzywa z mieszanki europejskiej lub jeżeli ktoś ma dostęp do swoich warzyw, można też dodać kupne warzywa ( ja osobiście bardzo lubię tą mieszankę ). Zagotować zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do miękkości mięsa w trakcie gotowania dodać suszoną włoszczyznę ( mam od mamy ), liść laurowy, ziela angielskie oraz swojską jarzynkę lub przyprawę uniwersalną

Gdy mięso jest już miękkie ( a trwa to naprawdę nie długo aby było miękkie ), dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości. W międzyczasie przygotować pieczarki, oczyścić je i pokroić  w grubszą kostkę ( bez nóżek chyba że ktoś lubi ). Jak ziemniaki są wystarczająco miękkie dodać przygotowane pieczarki i gotować do ich miękkości również na wolnym ogniu


W czasie gdy zupa gotuje się z dodanymi pieczarkami przygotować śmietanę, przełożyć ją do salaterki dodać pół łyżeczki cukru oraz gorący wywar z zupy i rozprowadzić do czasu aż nie będzie grudek od śmietany. Gdy pieczarki są już wystarczająco miękkie dodać świeże lub mrożone liście selera, liście natki pietruszki pokrojone drobniej oraz liście lubczyka również pokrojone chwilę pogotować a następnie wlać przygotowaną śmietanę i dosłownie przez minutę zagotować zdjąć z ognia


Ugotowaną zupę można odstawić na chwilę aby przeszła smakami, wyszła tak smaczna że rodzinka się zajadała aż im uszy się trzęsły. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany zupę można ugotować bez jej dodawania. Pozostałą zupę gdy ostygła wstawiłam do lodówki a dziś przed pogrzaniem jej była fajna gęsta galareta










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu