Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 28 lipca 2021

Zwykłe kruche ciasto z jabłkami

Jeśli ktoś jest nocnym Markiem jak ja to polecam pieczenie ciast. Jest taki upał że człowiekowi nic się nie chce nie mówiąc o pieczeniu ciast ale wieczorem czemu nie a jeszcze jak nie możemy usnąć to tym bardziej, wtedy wszyscy śpią a my możemy szaleć w kuchni 😂😂😂😂😂. Ja osobiście uwielbiam gotować i wymyślać różne dania gdy jestem sama wtedy nikt mi nie przeszkadza i robię co chcę jak również wymyślam co by tu nowego zrobić ponieważ mąż woli tradycyjne jedzenie a jak nie widzi co dodaję do jedzenia wtedy zjada ze smakiem gorzej jest jak zobaczy coś nowego co dodaję 😄😄😄😄😄

składniki na ciasto :

3 i 3/4 szklanki mąki pszennej,

1 szklanka cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

0,5 kostki masła,

2 łyżki śmietany 18 %,

3 jajka rozmiar L


masa jabłkowa :

1,100 kg jabłek 4 duże sztuki,

2 galaretki brzoskwiniowe 77 g każda


wykonanie : Do miski wsypać mąkę, wbić całe jajka, wsypać cukier, wlać olejek pomarańczowy lub kto jaki woli i lubi oraz dodać śmietanę i masło o temperaturze pokojowej ( najlepiej gdy masło postoi przez cały dzień w ciepłym miejscu teraz w upały jak znalazł wystarczy postawić na blacie segmentu ). Wszystko wyrabiać tak długo aż połączą się wszystkie składniki a ciasto będzie miało konsystencję mokrego drobnego piasku

Jak już mamy przygotowane ciasto odstawić je aby sobie trochę odpoczęło a w międzyczasie przygotować jabłka ( najlepsze takie które nie są za bardzo soczyste a smak mają gruszkowy ), jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej
Do startych jabłek wsypać suchą przygotowaną galaretkę i całość połączyć za pomocą łyżki tak aby jabłka dokładnie zmieszały się razem z suchą galaretką. Gdy jabłka już przygotowane wtedy ciasto które odpoczywało podzielić na dwie części


Kolejny krok to przygotowanie blaszki wyłożyć ją papierem do pieczenia ale polecam bardziej wysmarować masłem i wysypać bułka tartą ( lecz dużo zależy od blaszki ) blaszka wymiary 33 na 22. Do przygotowanej blaszki przełożyć jedną połowę ciasta ( można sobie pomóc za pomocą namoczonych rąk ) ciasto po nakłuwać widelcem, na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka z galaretką na jabłka położyć drugą połowę ciasta rozciągając po całości również za pomocą mokrych rąk


Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta, 10 minut przed końcem pieczenia można posypać czterema łyżeczkami cukru kryształ lecz można pominąć ( ja myślałam że cukier się rozpuści 😅😅😅😅). Upieczone ciasto jeśli pieczone w nocy pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po całkowitym ostygnięciu wstawić do lodówki aby jabłka się ścięły


Po schłodzeniu ciasta w lodówce możemy się zajadać z koleżanką pijąc kawę ciasto jest idealne nie za słodkie takie w sam raz no i oczywiście bardzo kruche aż rozpada się w ustach, a smak ciasta jest podobny do dobrych ciasteczek. Jeśli lubicie mniej słodkie ciasta to akurat te jest idealne














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu