Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe z czarną porzeczką

Jejku jak ja kocham ten stan kiedy bułeczki drożdżowe robić mam. Pokochałam pieczenie słodkich bułeczek od czasu kiedy pierwsze wyszły mi pierwsze jakie piekłam, ciasta drożdżowe są pyszne i zdrowe czy pieczone czy parzone do spożycia są gotowe gdy są dobrze wyrobione

składniki na ciasto :

4 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml ),

6 łyżek cukru,

2 jajka rozmiar M,

1 czubata łyżka masła prawdziwego,

0,5 szklanki śmietany,

1 łyżeczka aromatu migdałowego,


rozczyn drożdżowy :

50 g drożdży świeżych ( pół kostki ),

100 ml ciepłej wody,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka mąki


dodatkowo :

1 słoik 300 g porzeczek czarnych w cukrze,

1 kisiel 30 g słodki kubek z kawałkami owoców


wykonanie : Na początek przygotować rozczyn drożdżowy, do kubka przełożyć drożdże wsypać na nie po łyżeczce cukru oraz mąki i zalać ciepłą przegotowaną wodą ( nie gorącą ). Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia



Następnym krokiem jest przygotowanie ciasta do miski wsypać mąkę oraz cukier, wbić całe jajka wlać dowolny ulubiony aromat , dodać śmietanę o temperaturze pokojowej oraz wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić ciasto do połączenia się wszystkich składników ze sobą następnie wlać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło odstawić na dziesięć minut aby ciasto odpoczęło


W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotować farsz do bułeczek a mianowicie przygotować kisiel, następnie czarną porzeczkę w cukrze oddzielić przez sitko sok od owoców i owoc przełożyć do salaterki wsypać suchy kisiel i dokładnie wymieszać ( tak przygotowane porzeczki czy inne owoce do bułeczek sprawią to że sok nie będzie uciekał z bułek, także jagody polecam przygotować w taki sposób )


Gdy ciasto już odpoczęło i mamy przygotowane owoce wtedy odrywać dowolny kawałek elastycznego mięciutkiego 
ciasta rozciągnąć go za pomocą rąk nakładać po łyżeczce owoców z kisielem i sklejać zaczynając od środka po całości formując podłużne bułeczki


Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć wszystkie przygotowane bułeczki oczywiście pozostawić między nimi odstępy. Następnie przygotować jedno jajko oraz jedną łyżkę mleka roztrzepać za pomocą widelca lub trzepaczki, posmarować przygotowane bułki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z podanych składników wyszło mi dziesięć bułeczek


Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu zdjąć z papieru do pieczenia i ułożyć jedną na drugiej na talerzu


Bułeczki wyszły bardzo smaczne i mięciutkie idealnie nadają się dla gości lub dla domowników do zimnego mleka czy gorącego kakao, zrobione w takiej formie bułeczki mogą być również z dodatkiem jagód i wtedy będą jagodzianki. Jeżeli ktoś lubi można polukrować











Komentarze

Popularne posty