Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 10 sierpnia 2021

Zupa ogórkowa z ryżem

Jedliście kiedykolwiek zupę ogórkową z ryżem ? Tak dobrze czytacie z ryżem i dodatkiem ziemniaków u mnie w moim domu rodzinnym często jadaliśmy takie mieszane zupy są bardzo smaczne a za razem bardzo sycące. To najlepsza zupa jaką jadłam a to dlatego że ogórki podsmażone na maśle prawdziwym. Zawsze gdy mama gotowała ogórkową a byliśmy mali to mówiliśmy " Mamo ugotuj nam zupkę z ogórków z ziemniakami i białymi kamykami " 😂😂😂😂😂 i mama już wiedziała o co nam chodzi, teraz to jest śmieszne ale małe dziecko nie do końca wie że ryż to nie kamyki a jednak ryż 😁😁😁😁😁

składniki :

600 g mięsa z łopatki wieprzowej,

1 młoda marchew 120 g,

2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 duży liść laurowy,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

8 młodych ziemniaków,

8 małych lub 4 duże ogórki kiszone,

1 czubata łyżka masła,

3 łyżki ryżu,

1 łyżka liści magii,

2 łyżki liści pora razem z liśćmi selera,

1 łyżeczka cukru,

2 łyżki natki pietruszki,

165 ml lub pół szklanki śmietany 30 %,

0,5 szklanki soku z ogórków ( szklanka poj. 210 ml )


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać wypłukaną łopatkę ( może być mrożona ) oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować zmniejszyć ogień zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny. W trakcie gotowania się wywaru z mięsem dodać suszoną włoszczyznę, liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa

Gdy mięso z łopatki jest już prawie miękkie ( przekłuwając je widelcem będzie wiadomo czy już miękkie ) dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż, całość nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu w trakcie gotowania dodać liście magii, pora oraz selera ( zupa czym na wolniejszym ogniu się gotuje tym bardziej jest przezroczysta i klarowna )
W międzyczasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu przygotować ogórki ja wzięłam swoje z tamtego roku, zetrzeć je na tarce jarzynowej, następnie na patelnię dodać masło roztopić je i dodać starte ogórki kiszone smażyć tak długo aż z dodanych ogórków wyparuje sok


Jak już w zupie ziemniaki i ryż są wystarczająco miękkie wyjąć mięso z łopatki na talerzyk ( będzie do chlebka mięso ), do zupy dodać usmażone ogórki oraz wlać sok i chwilę pogotować ( usmażone ogórki są bardzo miękkie ). Do nadal gotującej się zupy już z dodanymi ogórkami wsypać łyżeczkę cukru a po chwili wlać śmietanę, zamieszać lekko zagotować a na koniec dodać natkę pietruszki i zamieszać zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej ogórkowej można sok pominąć, śmietanę również można pominąć i ugotować zupę bez niej


Ugotowaną zupę ogórkową z ziemniakami i ryżem podałam z kawałkami miękkiego mięsa z łopatki. Zupa wyszła Taka jaką lubimy czyli bardzo fajna kwaśna i lekko słodka lecz rozumiem że każdy ma inny gust i smak co do zup. Powiem tylko tyle nie musza być żeberka aby zupa ogórkowa wyszła pyszna wystarczy tylko dobrze ją przygotować i oczywiście doprawić













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu