Kuchnia domowa Agi.

Ćwiartki kurczaka w przyprawach pieczone na kapuście kiszonej

Jak dziś wygląda wasze menu obiadowe ? U mnie niby zwykły a za razem smaczny obiad czyli ćwiartki kurczaka w przyprawach pieczone na kapuście kiszonej niby nic wielkiego ale za to smacznie i bardzo syto. Czas przygotowania nie jest długi jedynie czas oczekiwania a właściwie pieczenia trochę się wydłuża lecz wstawiając rano z całą pewnością zdążymy na czas obiadu

składniki :

1,100 kg ćwiartek z kurczaka,

1,5 łyżki przyprawy do kurczaka,

1,5 łyżki suszonki z pomidorów, czarnuszki i czosnku niedźwiedziego,

0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,

3 łyżki oleju,

130 g kapusty kiszonej 1 solidna garść


wykonanie : Przygotować ćwiartki z kurczaka wymoczyć je a następnie odlać wodę, ćwiartki ponacinać wzdłuż skóry wsypać wszystkie przyprawy wlać olej i dokładnie wetrzeć w mięso dodane przyprawy z olejem. Tak przygotowane ćwiartki odstawić na piętnaście minut aby wchłonęły dodane przyprawy. Do naczynia żaroodpornego w międzyczasie wyłożyć po całości kiszoną kapustę



Po wyznaczonym czasie oczekiwania ćwiartki ułożyć skórą ku górze z całą zawartością z miski na przygotowanej kapuście, wstawić do zimnego piekarnika ustawić go na dwieście stopni i piec przez godzinę i 25 minut łącznie z rozgrzaniem się piekarnika, ćwiartki w trakcie pieczenia odwrócić skórą w stronę kapusty. A 10 minut przed końcem pieczenia ćwiartki odwrócić skórą ku górze piekarnik nastawić na 250 stopni aby skórka ładnie się przypiekła
Gotowe upieczone ćwiartki kurczaka podałam z uprażoną osobno kaszą oraz naszą ulubioną surówką z tartego ogórka na słodko - kwaśno ze śmietaną, tej surówki nauczyła mnie była teściowa i bardzo często ją robię ponieważ nawet moja rodziną ją polubiła. Ćwiartki wyszły z wierzchu bardzo chrupiące a w środku kruche mięsko, kapusta jest fajnie miękka choć słona z powodu wchłonięcia przez nią przypraw z ćwiartek







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszc...