Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 7 sierpnia 2021

Pieczone żeberka mostki

Co tam u was dziś przy sobocie na obiadek ? Ja dziś lepiej się czuję to przygotowałam żeberka mostki w przyprawach pieczone, może to nie są porządne żeberka ale my je lubimy tym bardziej że naprawdę na nich jest bardzo dużo mięsa. Dobrze przyprawione a przede wszystkim dobrze upieczone są naprawdę rewelacyjne aż rozpływają się w ustach, zapewne zaraz będę krytykowana że tylko prawdziwe żeberka są idealne a takie jak moje to kości ale na zaś powiem mylicie się i to bardzo
składniki :

950 g żeberek wieprzowych mostkowych,
2,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
1 łyżeczka przyprawy do gyros,
1 łyżka suszonych pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim,
1 łyżka oleju,
150 ml wody

wykonanie : Na początek podzielić żeberka mostkowe na potrzebne nam porcje, następnie wymoczyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub na durszlaku, przygotowane żeberka obsypać przyprawami i wlać olej. Dokładnie za pomocą rąk wmasować przyprawy w mięso od żeberek i pozostawić na 10 minut aby mięso przeszło zapachem przypraw
Po odstaniu żeberek w przyprawach przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na 220 stopni i piec 1 godzinę i 25 minut co jakiś czas obracając żeberka na drugą stronę w trakcie pieczenia podlać żeberka przegotowaną zimną wodą. Po wyznaczonym czasie pieczenia ( choć jest to zależne od piekarnika ) żeberka są mięciutkie
Upieczone delikatne i kruche żeberka podałam z młodymi ziemniakami polanymi odrobiną tłuszczu z mięsa oraz surówką z cebuli. ogórka i pomidora. Żeberka wyszły tak smaczne że zniknęły w mgnieniu oka










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu