950 g żeberek wieprzowych mostkowych,
2,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
1 łyżeczka przyprawy do gyros,
1 łyżka suszonych pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim,
1 łyżka oleju,
150 ml wody
wykonanie : Na początek podzielić żeberka mostkowe na potrzebne nam porcje, następnie wymoczyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub na durszlaku, przygotowane żeberka obsypać przyprawami i wlać olej. Dokładnie za pomocą rąk wmasować przyprawy w mięso od żeberek i pozostawić na 10 minut aby mięso przeszło zapachem przyprawPo odstaniu żeberek w przyprawach przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na 220 stopni i piec 1 godzinę i 25 minut co jakiś czas obracając żeberka na drugą stronę w trakcie pieczenia podlać żeberka przegotowaną zimną wodą. Po wyznaczonym czasie pieczenia ( choć jest to zależne od piekarnika ) żeberka są mięciutkieUpieczone delikatne i kruche żeberka podałam z młodymi ziemniakami polanymi odrobiną tłuszczu z mięsa oraz surówką z cebuli. ogórka i pomidora. Żeberka wyszły tak smaczne że zniknęły w mgnieniu oka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz