Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 7 sierpnia 2021

Ciasto z majonezem i jabłkami

Lubicie zwykłe ciasta szybkie w wykonaniu ? Podam Państwu bardzo prosty i szybki przepis na zwykłe ciasto z dodatkiem majonezu oraz jabłek pokrojonych w drobniejszą kostkę i dodatkiem cynamonu. Takie proste ciasta zawsze wychodzą najlepsze i najsmaczniejsze czy zgodzicie się ze mną ? Myślę że z niewielką pomocą dorosłego nawet dziecko je wykona, także serdecznie polecam a tym bardziej jeśli zostaje wam majonez i nie macie pomysłu co z nim zrobić aby go wykorzystać
składniki : 

5 jajek rozmiar M,
1,5 szklanki cukru,
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
2 szklanki mąki tortowej Basia,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki majonezu Heelmanns - majonez babuni z Biedronki
3 jabłka papierówki,
0,5 łyżeczki cynamonu

wykonanie : Do miski wbić całe jajka i wsypać cukier całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą masę jajeczną. Do zmiksowanej puszystej masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać aromat kto jaki lubi oraz majonez najlepiej gdy jest mocno gęsty. Całość zmiksować do połączenia się składników a następnie dodać jabłka obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w mniejszą kostkę, wymieszać za pomocą łyżki


Gdy mamy już wymieszane ciasto z jabłkami wtedy przelać je do blaszki 33 na 22 wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu ciasto obsypać cynamonem ( chyba że ktoś nie lubi cynamonu można go pominąć ). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka, 10 minut przed końcem pieczenia można nakryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia


Jak już ciasto przestygło oddzielić je od papieru do pieczenia, posypać cukrem pudrem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto bardzo dobrze oddziela się od papieru nie przykleja się. Czas przygotowania ciasta jest krótki jedynie czas oczekiwania puki się upiecze jest dłuższy ale to w niczym nie przeszkadza aby zjeść pyszne ciasto
Ostudzone całkowicie ciasto bardzo dobrze się kroi nie ma zakalca a przede wszystkim jest bardzo smaczne. Dodany majonez w ogóle nie jest wyczuwalny, aromat mogą państwo dać według swego uznania kto jaki lubi. Takie ciasto idealnie nadaje się na weekend do popołudniowej kawy z przyjaciółmi i nie tylko








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu