Reklama

Wyszukaj przepis

Pampuchy na słodko

Lubicie bułeczki przygotowane na parze ? Ja bardzo lubię pamiętam jak nasz dziadek robił takie pampuchy i mama jak byliśmy młodsi, tak za mną chodziły że dziś postanowiłam właśnie je przygotować może to nie obiad ale pyszna deserowa przekąska która kojarzy mi się z latami mojego dzieciństwa. Jakie u was mają nazwy te właśnie bułeczki ? Bardzo je lubię są o wiele zdrowsze niż pieczone a nawet smażone jako pączki, choć teraz czym człowiek starszy to i takie nie każdy może ale to chyba od drożdży czyli wątróbka już szwankuje 😂😂😂😂😂😂

składniki :

4 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml ),

1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,

8 łyżek cukru,

8 łyżek ciepłego mleka,

2 jajka rozmiar M,

1 szklanka ciepłej śmietany 12 %,

2 łyżki prawdziwego masła


wykonanie : Do miski wsypać mąkę zrobić przez środek wgłębienie wsypać suszone drożdże na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki zalać ciepłym nie gorącym mlekiem, po bokach wsypać cukier, wbić całe jajka oraz wlać ciepłą lecz nie gorącą śmietanę. Przykryć na chwilę ściereczką i pozostawić do czasu aż drożdże będą pracować ( mała zagadka co widzicie na drugim zdjęciu za zwierzaczki ? moje skojarzenie to ptaszki 😂😂😂😂 a wasze ? )

Gdy jest już dokładnie widoczna praca drożdży ciasto wyrobić dokładnie do połączenia się ze sobą wszystkich składników, następnie wlać rozpuszczone letnie masło i wyrabiać tak długo aż w ciasto wchłonie całe dodane masło w trakcie wyrabiania podsypać półtorej garści mąki i nadal wyrabiać na jednolite gładkie ciasto ( ja wyrabiam wszystko ręcznie ponieważ muszę czuć ciasto które przygotowuję )


Z przygotowanego ciasta drożdżowo - śmietanowego odrywać dowolne kawałki ciasta rozpłaszczyć je w dłoni ( ciasto lekko się klei ale to w niczym nie przeszkadza można w takim wypadku obsypać dłonie mąką ) i nakładać po łyżeczce dżemu ( ja dałam swojski czarna porzeczka z borówką ), zakleić formując bułeczkę. Uformowane bułeczki ułożyć na ściereczce posypanej lekko mąką a w międzyczasie przygotować garnek wlać do garnka wody do połowy ( w zależności od wielkości garnka ), na garnku obwiązać ścierkę na sztywno i postawić garnek do zagotowania się w nim wody
Jak już woda w garnku ze ścierką się zagotowała wtedy ułożyć po trzy lub więcej sztuk pampuchów nakryć miską o takiej samej średnicy jak garnek, tak przygotowane parować na dużym ogniu przez 15 do 20 minut. Uparowane bułeczki podwoją swoją objętość. Gotowe układać na talerzu, z tego przepisu wyszło mi dziewięć pampuchów


Takie pampuchy można przygotować bez dżemu na przykład do sosu lub na słono do gulaszu czy jak kto woli. Moje bułeczki drożdżowe nie dość że z dżemem to jeszcze przed podaniem polałam je sokiem z porzeczek czarnych w cukrze. Pampuchy to wspomnienia z mojego dzieciństwa to były czasy













Komentarze

Popularne posty