Kuchnia domowa Agi.

Zupa z czerwonej i białej fasoli zabielona mlekiem

Dziś przygotowałam zupę według przepisu mojej mamy wyszła przepyszna choć w czasie gotowania nie wygląda zachęcająco to jednak na koniec smak rewelacyjny, zabielając fasolową mlekiem nie mamy wzdęć. Zupy to najważniejsze danie obiadowe bardzo zdrowe jest aby codziennie zjeść gorący posiłek, w naszym domu zupy to podstawa jak to mój mąż mówi " obiad bez zupy to żaden obiad " on po prostu nie uznaje obiadu bez zupy chociaż wczoraj się nie buntował i zjadł obiad który przygotowałam a mianowicie ćwiartki z papryką pieczone

składniki :

1 ćwiartka kurczaka,

1 średnia marchew,

5 średniej wielkości ziemniaki,

2 puszki fasoli 400 g każda czyli biała i czerwona,

3 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

2 łyżki majeranku,

1 łyżka liści lubczyk - magii,

2 łyżki natki pietruszki,

2 szklanki mleka  ( szklanka poj. 210 ml ),

2 łyżki suszonej włoszczyzny


wykonanie : Do garnka wlać półtorej litra wody dodać umytą i pokrojoną na części ćwiartkę z kurczaka oraz marchew pokrojoną według swego uznania, całość pogotować do pół miękkości mięsa, następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę ( dla lepszego zapachu zupy ), ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków

Jak już w wywarze mięsnym ziemniaki są wystarczająco miękkie wtedy dodać obie fasole z puszki z całą zawartością i na wolnym ogniu gotować przez dziesięć minut, w trakcie gotowania dodać majeranek pokrojone drobniej liście magii - lubczyka oraz natkę pietruszki. Tak jak pisałam wcześniej zupa z dodana fasolą nie wygląda zachęcająco ale proszę się tym nie zniechęcać
Po wyznaczonym czasie gotowania się zupy na wolnym ogniu wlać mleko 3,2 % lub z mniejsza zawartością tłuszczu, zamieszać i zagotować przez pięć minut. Można jeszcze doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną. Zupa wyszła bardzo smaczna i aromatyczna
Ugotowaną  podałam z kawałkami mięsa gotowanymi razem z zupą, można także ugotować ją zabielając śmietaną lecz mlekiem jest o wiele zdrowsza i nie ma po takiej zupie wzdęć powstałych od fasoli, polecam każdemu kto lubi zupy fasolowe











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drożdżowe dla leniwych ze śliwkami i kruszonką

Witam serdecznie dziś mojej przyjaciółce Elżbiecie upiekłam ciasto drożdżowe dla leniwych, przepis mam od mojej koleżanki Honoraty Orłowskie...