Kuchnia domowa Agi.

Karkówka z patelni grillowej

Dziś na obiad zaserwowałam karkówkę wieprzową z patelni grillowej, lubicie proste i szybkie w wykonaniu obiady ? U nas bardzo takie rozwiązanie lubimy nie ma wysiłku a obiad szybciej znika niż to możliwe. W moim domu obiad to podstawa posiłku ciepłego, zapewne każdy uwielbia karkówkę w różnym wykonaniu, ja pierwszy raz zrobiłam z patelni i zapewniam że na pewno nie ostatni tak moim domownikom przypadł do gustu taki właśnie obiad

składniki :

1 kg karkówki wieprzowej,

sól,

pieprz naturalny,

1 łyżka przyprawy do mięsa,

3 - 4 łyżki oleju


wykonanie : Przygotować karkówkę opłukać ją i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody, następnie pokroić na plastry po dwa centymetry każdy kawałek osobno ponakłuwać specjalnym urządzeniem lub za pomocą dużej wykałaczki jeśli ktoś z was nie ma urządzenia



Gdy mamy już wszystkie plastry ponakłuwane wtedy każdy posolić oraz obsypać pieprzem naturalnym układając jeden na drugim. Tak przygotowane plastry karkówki przełożyć do miski wsypać przyprawę do mięsa oraz wlać olej i wszystko wetrzeć w plastry mięsa odstawić na 15 minut aby dokładnie przyprawy wchłonęły się w mięso karkówki


Po wyznaczonym czasie plastry karkówki przełożyć na patelnię grillową można wlać jeszcze odrobinę oleju. Smażyć z obu stron na bardzo wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie ładnie podsmażone na złocisty kolor ( jeżeli ktoś nie ma patelni grillowej można usmażyć również na zwykłej patelni )
Tak usmażoną karkówkę z patelni podałam z ziemniakami okraszonymi tłuszczem z mięsa posypanymi koperkiem oraz grzybami marynowanymi opieńkami które sama robiłam na zimę a do popicia był zimny prosto z lodówki kefir. Obiad wyszedł tak smaczny że zniknął dosłownie w mgnienia oka







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i...