Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 23 września 2021

Zupa grzybowa " kurki " z makaronem

Grzyby leśne czy nie jest to przyjemne chodzić i zbierać grzyby, zwłaszcza w jesienne chłodne poranki ? Lubicie może potrawy z leśnych grzybów, ja dziś ugotowałam szybką zupę z makaronem i oczywiście z dodatkiem grzybów kurek które uwielbia mój mąż. Niby nic zwykła zupa ale zapach i jej treść nie do opisania po za tym jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca a to za sprawą dodanego do wywaru czosnku. Aby się przekonać jej smakiem musicie ugotować aby się przekonać

składniki :

1 kg porcji rosołowych kurzych - 4 sztuki,

150 g mieszanki warzywnej europejskiej,

4 ziela angielskie,

1 liść laurowy,

150 g makaronu,

730 g świeżych kurek leśnych,

1 średnia główka czosnku - 9 małych ząbków, 

2 łyżki natki pietruszki,

150 ml śmietany 30 %,

2 łyżki przyprawy ziarenka smaku


wykonanie : Na początek przygotować grzyby oczyścić je i umyć w zimnej wodzie. Do garnka wlać 2 litry wody posolić ją dodać opłukane grzyby kurki gdy się zagotują zebrać powstałą pianę i pogotować je na wolnym ogniu przez dziesięć minut następnie przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. Ocieknięte i ostygnięte przełożyć na talerz ( Ja zawsze obgotowuję grzyby jeśli ktoś tego nie robi to jego decyzja, byłam tak uczona w domu )





Następnie po ugotowanych grzybach do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte porcje rosołowe oraz warzywa z mieszanki europejskiej i ziarenka smaku. gotować całość na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcjach, w trakcie gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę pogotować a następnie wyjąć porcje do ostygnięcia


W czasie gdy mięso stygnie do wywaru dodać dowolny makaron i gotować na wolnym ogniu do miękkości makaronu, następnie dodać obgotowane grzyby kurki i chwilkę pogotować . Pod koniec wsypać pokrojoną drobniej natkę pietruszki, zagotować a następnie wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, doprawić do smaku. Ugotowana zupę zdjąć z ognia 




Zupa wyszła bardzo smaczna aromatyczna i pachnąca dodanymi grzybami, jeżeli ktoś nie lubi śmietany to można ją pominąć. Zapewniam że po mimo dodanego tak dużej ilości czosnku nie jest wyczuwalny w zupie. Na jesienne chłodne wieczory taka zupka jak znalazł











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu