Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 24 września 2021

Zupa szczawiowa bezmięsna

Dziś na życzenie córki przygotowałam jej ulubioną szczawiową na szybko bez mięsa, lubimy takie zupy gdy szybko się je gotuje a jeszcze jak wszystkim smakuje to już w ogóle petarda. Najważniejsze w tej zupie to swojski szczaw ogrodowy lub leśny który dodałam ze słoika, robione były z myślą o zimie, są tacy co zup nie wyobrażają sobie bez mięsa my jednak szczawiową wolimy bez dodatku mięsa ponieważ lubimy czuć dodany szczaw a nie mięso lecz każdy je jak lub i ja dzielę się tylko przepisem

składniki :

150 g tłuszczu z kaczki lub gęsi,

8 średniej wielkości ziemniaki,

1 marchew średnia,

5 ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

1 słoik od dżemu szczawiu swojskiego,

1,5  łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1 łyżka cukru,

200 ml śmietany 30 %


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać marchew pokrojoną dowolnie oraz tłuszcz tak około 1 łyżki jeżeli ktoś nie posiada tłuszczu można dodać dwie łyżki oleju, pogotować na wolnym ogniu do pół miękkości marchwi. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę,  gotować do miękkości ziemniaków. Jak ziemniaki są już dość miękkie dodać szczaw ze słoika razem z sokiem i zagotować przez 5 minut, za chwilę dodać ziela angielskie, liść laurowy, cukier i przyprawę uniwersalną, zagotować



Gdy zupa ze szczawiem pogotowała się przez chwilę wtedy wlać śmietanę 30 %, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła  lekko zagotować a następnie zdjąć z ognia. Jak dla nas zupa szczawiowa bez dodatku mięsa ma o wiele bardziej wyrazisty smak


Ugotowaną zupę szczawiową podałam z ugotowanym na twardo jajkiem kurzym, można też podać do takiej zupy jajko sadzone kto jak lubi. Zupa wyszła gęsta i kwaśna jak lubimy wspaniale czuć dodany szczaw, jeżeli ktoś z państwa nie lubi kwaśnej szczawiowej wystarczy dodać mniej szczawiu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu