Kuchnia domowa Agi.

Zupa szczawiowa bezmięsna

Dziś na życzenie córki przygotowałam jej ulubioną szczawiową na szybko bez mięsa, lubimy takie zupy gdy szybko się je gotuje a jeszcze jak wszystkim smakuje to już w ogóle petarda. Najważniejsze w tej zupie to swojski szczaw ogrodowy lub leśny który dodałam ze słoika, robione były z myślą o zimie, są tacy co zup nie wyobrażają sobie bez mięsa my jednak szczawiową wolimy bez dodatku mięsa ponieważ lubimy czuć dodany szczaw a nie mięso lecz każdy je jak lub i ja dzielę się tylko przepisem

składniki :

150 g tłuszczu z kaczki lub gęsi,

8 średniej wielkości ziemniaki,

1 marchew średnia,

5 ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

1 słoik od dżemu szczawiu swojskiego,

1,5  łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1 łyżka cukru,

200 ml śmietany 30 %


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać marchew pokrojoną dowolnie oraz tłuszcz tak około 1 łyżki jeżeli ktoś nie posiada tłuszczu można dodać dwie łyżki oleju, pogotować na wolnym ogniu do pół miękkości marchwi. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę,  gotować do miękkości ziemniaków. Jak ziemniaki są już dość miękkie dodać szczaw ze słoika razem z sokiem i zagotować przez 5 minut, za chwilę dodać ziela angielskie, liść laurowy, cukier i przyprawę uniwersalną, zagotować



Gdy zupa ze szczawiem pogotowała się przez chwilę wtedy wlać śmietanę 30 %, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła  lekko zagotować a następnie zdjąć z ognia. Jak dla nas zupa szczawiowa bez dodatku mięsa ma o wiele bardziej wyrazisty smak


Ugotowaną zupę szczawiową podałam z ugotowanym na twardo jajkiem kurzym, można też podać do takiej zupy jajko sadzone kto jak lubi. Zupa wyszła gęsta i kwaśna jak lubimy wspaniale czuć dodany szczaw, jeżeli ktoś z państwa nie lubi kwaśnej szczawiowej wystarczy dodać mniej szczawiu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i...