Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 18 września 2021

Zupa ogórkowa na wędzonce

Lubicie zupę ogórkową ? Ja dziś ugotowałam mieszaną na wędzonych ogonach i kościach schabowych wieprzowych do zupy z ziemniakami i dodatkiem ryżu taką jaką lubimy super kwaśną z tegorocznych ogórków kiszonych. Znam życie i wiem że każdy inaczej gotuje zupę ogórkową ja gotuje tak jak u mnie gotował dziadek a często gotuje moja mama, moja mama tak jak i ja z niczego ugotujemy coś nic u nas się nie marnuje a zupy często się gotuje

składniki :

500 g kości schabowych na zupę,

200 g warzyw mieszanki europejskiej,

300 g kości wędzonych ogonowych,

6 średniej wielkości ziemniaki,

8 średniej wielkości ogórki kiszone,

1,5 szklanki soku z ogórków,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżka ziarenka smaku,

2 liście laurowe,

4 ziarenka ziela angielskiego,

3 łyżki ryżu,

150 ml śmietany 30 %,

0,5 pęczka świeżego koperku


wykonanie : Do garnka wlać półtora litra wody dodać kości schabowe oraz warzywa mieszanki europejskiej, zagotować całość następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem zebrać powstałe szumowiny a następnie dodać wędzone kości ogonowe i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach. Jak już mięso jest miękkie wyjąć je z gotującego się wywaru do salaterki i pozostawić do ostygnięcia



W czasie gdy kości z mięsem stygną do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ryż, liście laurowe oraz ziela angielskie i ziarenka smaku. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz ryżu a w międzyczasie z kości oskubać mięso. Gdy ziemniaki i ryż są już wystarczająco miękkie dodać oskubane mięsa a po chwili starte na tarce jarzynowej ogórki oraz kwas


Jak w zupie gotującej się na wolnym ogniu ogórki dodane są już miękkie wtedy doprawić ją do smaku ziarenkami smaku oraz cukrem ,lekko zagotować a następnie wlać śmietankę trzydziestoprocentową i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, lekko zagotować i na koniec wkroić świeży koperek zamieszać i zdjąć z ognia


Ugotowana zupa wyszła tak smaczna że mało co zostało, może nie zachwyca wyglądem w czasie gotowania lecz efekt końcowy powala na kolana. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej ogórkowej można pominąć sok z ogórków i dodać same tarte ogórki. Zupa ogórkowa z dodatkiem ryżu to jedna z naszych ulubionych zup a dodanie kości wędzonych tylko wzmocniło smak





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu