Kuchnia domowa Agi.

Ciasto " Czarnuszek " z masą budyniową

Lubicie swojskie ciasta z masami ? Nam wczoraj tak się zachciało ciasta że postanowiłam trochę pokombinować i upiec coś słodkiego do kawki. Może nic wielkiego bo ciasto murzynek połączyłam z przyprawą do piernika a do tego krem budyniowy oraz polewa bez podgrzewania, polewa zaskoczyła mnie samą tak wymyśliłam ją na poczekaniu ale warta jest polecenia i podzielenia się przepisem z wami. Myślę że będziecie tak zaskoczeni jak ja sama byłam podczas jej wykonywania

składniki na ciasto :

5 jajek rozmiar M,

1,5 szklanki cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

5 łyżek śmietany 18 %,

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżeczka sody,

200 g masło prawdziwe,

3 szklanki mąki pszennej,

3 łyżki kakao,

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,

1 łyżeczka przyprawy do piernika


masa budyniowa :

4 budynie 35 g każdy,

600 ml mleka 2 %,

1 kostka masła 200 g,

3/4 szklanki cukru,

100 ml śmietany 30 %,

1 opakowanie śmietanex 12 g


polewa bez podgrzewania :

2 łyżki masła,

2,5 łyżki cukru,

4 łyżeczki kakao,

4 łyżki gotowanej gorącej wody


wykonanie : Na początek wbić całe jajka do miski wsypać cukier i dokładnie zmiksować na pulchną masę. Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika następnie dodać śmietanę oraz rozpuszczone chłodne masło. Całość zmiksować do połączenia się składników ciasto wychodzi dość gęste



Gotowe ciasto przełożyć do blaszki 32 na 25 wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównać wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, lekko ciepłe ciasto jeśli ma górkę po upieczeniu położyć na ręczniku papierowym do góry dnem i przycisnąć je deską obciążając nią wtedy górka się wchłonie


W międzyczasie gdy ciasto na spokojnie stygnie ugotować budyń na gęsto nie słodząc go pozostawić do ostygnięcia. Do salaterki dodać masło o temperaturze pokojowej, wsypać cukier i zmiksować na gładką masę następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i zmiksować na jednolitą masę ( przyznaję że ja ugotowałam za gesty i w kremie są grudki ale to w niczym nie przeszkadza ). Następnie zimną śmietanę zmiksować na gęsto wsypać śmietanex nie koniecznie dodać do zmiksowanej masy i całość połączyć






Ostygnięte ciasto przekroić na dwa blaty.  Dolny blat przełożyć do blaszki w której było pieczone ciasto 
można lekko nasączyć świeżo zaparzoną kawą naturalną, następnie przełożyć cały przygotowany krem wyrównując po całości ciasta nakryć drugim blatem również go lekko nasączając kawą. Przygotować polewę do kubka dodać wszystkie składniki na polewę wraz z gotowaną wodą i wymieszać bez podgrzewania do czasu aż w polewie rozpuści się masło. Przygotowaną polewę wylać na ciasto i rozsmarować po całości można posypać wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc


Schłodzone ciasto bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada a polewa jest super rewelacyjna. Takie ciasto świetnie nadaje się do popołudniowej kawy jak również dla spodziewających się gości krem można dać dowolny ja podałam swoją wersję lecz można zrobić np. krem śmietanowy











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i...