Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 9 października 2021

Galareta wieprzowa

Wczoraj wieczorem przygotowałam to co tygryski lubią najbardziej czyli galaretę wieprzową inaczej zimne nóżki też lubicie ? to najszybsza no może nie najszybsza lecz najlepsza i najtańsza przekąska jaką można przygotować a potem zajadać z przyjemnością. Zapewne są osoby i się znajdą które powiedzą fuj bo to nogi świni jak można coś takiego jeść ale zapewniam że to przepyszne jedzonko trzeba tylko umieć przygotować aby nie była mętna lecz przezroczysta

składniki :

1 kg kolanek wieprzowych,

2 kg nogi przednie wieprzowe,

3 litry wody,

3 liście laurowe,

10 ziarenek ziela angielskiego,

1,5 łyżki przyprawy ziarenka smaku,

2 małe główki czosnku - 18 ząbków,

1 średnia marchew,

1 średni korzeń pietruszki


wykonanie : Do dużego garnka wlać trzy litry wody, dodać umyte kolanka wieprzowe, nogi przednie wieprzowe, pokrojoną dowolnie marchew i korzeń pietruszki oraz ziela angielskie i liście laurowe, całość zagotować następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na jak najmniejszym ogniu tak aby tylko wywar pyrkotał do czasu aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie gotowania doprawić do smaku przyprawą ziarenka smaku lub kto jaką woli

Gdy wywar z mięsem wieprzowym i warzywami gotował się już dobre trzy godziny na bardzo wolnym ogniu a mięso ładnie odchodzi od kości i pojawiła się na wierzchu wywaru taka jakby skórka wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko zagotować. Wyjąć mięso aby ostygło a wywar przelać do salaterek, jak już mięso ostygło wtedy oskubać je oddzielając kości i kawałki wrzucać do przelanego wywaru z warzywami. Tak przygotowaną pozostawić do całkowitego ostygnięcia


Gdy już galareta przygotowana ostygła wstawić zimną do lodówki i pozostawić do dnia następnego aż stężeje. Galareta wyszła tak fajna że kroi się idealnie nożem bez żadnych przeszkód jest doprawiona w sam raz. Dobrze zrobiona i stężała galareta ma na wierzchu tłuszczyk a wywar jest przezroczysty jak łza


Taka przekąska jest idealna do chleba lub bułki, my najbardziej uwielbiamy z dodatkiem octu ale można również z dodatkiem cytryny kto jak lubi, moim zdaniem raczej nie wielu jest którzy nie lubią galarety wieprzowej czy drobiowej my wolimy wieprzową. Jeżeli ktoś woli można zrobić bez warzyw a nawet ulepszyć i dodać groszek z marchewką czy kukurydzę











2 komentarze:

Popularne w tym miesiącu