Kuchnia domowa Agi.

Gołąbki z gotowanymi ziemniakami oraz dodatkiem brukselki

Dziś polecam wam gołąbki z gotowanymi ziemniakami oraz kapustką brukselki, gołąbki wymyśliłam przez noc ponieważ zawsze planuję obiad nocami a rano jak wstaję to szybko go przygotowuję może to nic wielkiego lecz zawsze to co innego do zjedzenia i po próbowania nowych smaków. Takie gołąbki to mój osobisty wymysł jeżeli ktoś lubi na ostro to serdecznie polecam a zwłaszcza dla osób które uwielbiają kapustkę brukselkę

składniki :

870 g ugotowanych ziemniaków,

400 g słoniny wieprzowej,

400 g kapusty brukselki,

1 średnia cebula,

4 łyżki przetopionego smalcu,

1 łyżka majeranku,

0,5 łyżki papryki czerwonej ostrej,

2 duże ząbki czosnku,

0,5 łyżki soli drobnej,

1 łyżeczka pieprzu naturalnego,

600 g liści parzonych z kapusty ( miałam mrożone 10 szt. )


sos :

2,5 szklanki przegotowanej wody - szklanka poj. 210 ml,

6 ziarenek ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

1 łyżka przyprawy ziarenka smaku,

1 koncentrat pomidorowy 30 % 180 g,

1 łyżeczka cukru


wykonanie : Na sam początek słoninę pokroić w drobna kostkę, przełożyć ją na sucha patelnię i podsmażyć do uzyskania skwarek. Jak już skwarki są ładnie podsmażone wtedy dodać drobno pokrojoną cebulę i nadal na wolnym ogniu podsmażyć całość. Usmażone skwarki z cebulą dodać do ziemniaków ubitych jak do drugiego dania ( nie trzeba ich mielić ), smalec z patelni zlać do miseczki 



Na patelnie wlać 4 łyżki smalcu z miseczki i wtedy dodać pokrojoną drobno kapustę brukselkę podsmażając ją na wolnym ogniu do miękkości cały czas mieszając aby się nie przypaliła. Podsmażoną brukselkę dodać do ziemniaków ze skwarkami, wsypując także majeranek, paprykę ostrą, pieprz sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wyrobić rękoma do połączenia się wszystkich dodanych składników na jednolitą masę


Jak już mamy gotowy farsz bierzemy do ręki liść sparzonej kapusty ( miałam mrożone lecz polecam bardziej świeże zrobione w ten sam dzień ), odciąć z liścia twardą część nałożyć solidną porcję farszu ziemniaczanego i zwijać dość ciasno formując gołąbka boczne końcówki gołąbka wciskać w środek wtedy gołąbki się nie rozpadają - wszystko widoczne na zdjęciach


W garnku na dnie położyć jeden liść kapusty a następnie dość ciasno układać przygotowane gołąbki jeden przy drugim, na ułożone gołąbki położyć ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe. Do przygotowanych gołąbków przygotować sos, do miski wlać przegotowaną wodę dodać koncentrat, cukier oraz przyprawę ziarenka smaku i dokładnie wymieszać do połączenia się całości w jeden gęstawy sos


Przygotowanym sosem zalać poukładane w garnku gołąbki i wstawić na gaz przykrywając pokrywką, zagotować od czasu zagotowania zmniejszyć gaz na najmniejszy ogień i gotować godzinę na jak najmniejszym ogniu do czasu miękkości wierzchniej kapusty gołąbka. U gotowane miękkie gołąbki zdjąć z ognia


Tak przygotowane gołąbki są dla ludzi którzy uwielbiają brukselkę jeżeli ktoś jej  nie znosi można zrobić z samych ziemniaków według tego przepisu. Za sprawa dodanej brukselki gołąbki są dość ostre ale wiem że większość ludzi lubi takie smaki, można je zajadać z chlebem lub same bez niczego tylko z sosem który wyszedł super gęsty. Jedyne co polecam to parzenie kapusty w trakcie przygotowania gołąbków ponieważ mrożone liście to już nie to samo. Z podanych składników wyszło mi 9 sztuk sporych gołąbków













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto karpatka

Z racji tego że moja córka ma dziś dziewiętnaste urodziny i zapragnęła karpatkę to wczoraj jej upiekłam, ciasto wyszło mi po prostu bajka co...