Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 8 października 2021

Pomidorowa na szybko z makaronem

Polecam serdecznie zupę a właściwie królową zup czyli pomidorową z makaronem zwierzątka w sam raz dla dzieci niejadków, zupa gotowa w zaledwie trzydzieści minut nie trzeba się nad nią zastanawiać i wymyślać bóg wie co. Wystarczą tylko składniki i dobry makaron, ponieważ u nas nie gotujemy osobno makaronu czy ryżu do pomidorowej bo nawet w moim domu rodzinnym dziadek i mama zawsze gotowali wszystko razem wtedy zupa jest bardziej treściwa ale to już zależy od gustów

składniki :

1 ćwiartka z kurczaka 250 g,

1 średnia marchew,

1 mały korzeń pietruszki,

1 mały kawałek pora,

1 łyżka przyprawy ziarenka smaku,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

150 ml śmietany 30 %,

1,5 łyżki majeranku,

1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,

1 łyżeczka cukru,

1 mały pęczek natki pietruszki - można pominąć,

200 g makaronu - u mnie zwierzątka


wykonanie : Do garnka wlać półtora litra wody dodać opłukaną i podzieloną ćwiartkę z kurczaka, marchew pokrojoną dowolnie oraz pietruszkę również pokrojona dowolnie a por o ile ktoś lubi przekrojony na pół. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości mięsa, w trakcie gotowania dodać ziela angielskie, liść laurowy i przyprawę ziarenka smaku lub kto jaką woli. Gdy mięso jest już miękkie wsypać makaron i gotować również na wolnym ogniu do jego miękkości co jakiś czas zamieszać aby makaron nie przystał do dna garnka

Jak już makaron w wywarze mięsno warzywnym jest wystarczająco miękki i ładnie napęczniał wtedy dodać cały koncentrat pomidorowy, majeranek oraz łyżeczkę cukru, zamieszać i zagotować przez pięć minut a następnie doprawić według swego smaku przyprawą ziarenka smaku lub uniwersalną. Do zagotowanej i doprawionej zupy wlać śmietanę i szybkim ruchem zamieszać aby śmietana się nie zważyła 
Gdy już zupa ze śmietaną lekko została zagotowana przez dwie minuty wtedy zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i pozostawić przez chwilę aby zupa przeszła zapachem pietruszki, jeżeli ktoś nie toleruje śmietany ani natki pietruszki można pominąć
Ugotowana zupa po odstaniu przez chwilę ma wyrazisty kolor i smak, tak ugotowana pomidorowa to czasy mojego dzieciństwa i właśnie w ten sposób gotowana jest uwielbiana przez moją rodzinę i znajomych








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu