Reklama

Wyszukaj przepis

Prosty jabłecznik " Kisielek "

Wczoraj upiekłam przepyszny jabłecznik z jesiennych jabłek z sadu koleżanki, przepis który wam podam jest z mojego notesu z przepisami który mam z przed trzydziestu lat i za każdym razem się sprawdza oraz udaje się ten wypiek. Uwielbiam piec ciasta zwłaszcza gdy wychodzą i są pyszne a już jabłecznik to w ogóle petarda, wykonałam jabłecznik z dodatkiem kisieli oraz cynamonu smak po prostu typowo jesienny. Jeżeli lubicie jabłeczniki to z czystym sumieniem polecam ten przepis

składniki na ciasto :

4 i 3/4 szklanki mąki - szklanka poj. 210 ml,

1,5 szklanki cukru,

1 kostka margaryny tortowa 250 g,

3 jajka rozmiar L,

2 łyżki gęstej śmietany 18 %,

2 łyżeczki proszku do pieczenia


dodatkowo :

1,5 kg jabłek,

2 kisiele z owocami 26 g każdy,

1 łyżeczka cynamonu


wykonanie : Na początek przygotować jabłka umyć je i obrać ze skórki, następnie każde jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Gdy mamy już starte całe półtora kilograma jabłek przygotować kisiel i wsypać go do startych jabłek dodając również cynamon. Całość dokładnie wymieszać i nie przejmować się jak jest sok, najlepsze jabłka do tego ciasta to lekko kwaskowate





Jak już mamy przygotowane jabłka wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta, do miski wsypać cztery szklanki mąki wbić całe jajka, wsypać cukier, proszek do pieczenia dodać śmietanę oraz pokrojoną w cienkie plastry margarynę o temperaturze pokojowej. Wyrabiając ciasto z dodanymi składnikami wsypać resztę mąki i wyrobić na jednolitą masę, ciasto lekko się klei ale takie ma być
Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką przełożyć jedną część ciasta i za pomocą mokrych rąk rozłożyć je po całej blaszce, ponakłuwać ciasto widelcem następnie wyłożyć przygotowane jabłka i rozłożyć na cieście wyrównując górę. Na jabłka położyć drugą część ciasta sklejając w całość i widelcem zrobić wzorek


Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu posypać jabłecznik cukrem pudrem i oddzielić ciasto od papieru do pieczenia


Ciasto jabłecznik idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z gorącą kawą. Bardzo dobrze się kroi po ostygnięciu nie rozpada się, takie ciasto sprawdzi się nawet w towarzystwie przyjaciół i nie tylko. Smak ciasta jest wspaniały ciasto lekko kruche a kwaskowate jabłka idealnie sprawdziły się do słodkiego ciasta. Jeżeli ktoś lubi takie jabłeczniki to z czystym sumieniem podpisuje się moim nazwiskiem pod tym ciastem














Komentarze

Popularne posty