Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 7 października 2021

Zupa ogórkowa

Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowana na pachwinie wieprzowej, zapewniam wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Znając życie zaraz mnie zjedziecie że tłusta że fuj i tak dalej lecz nie dam się sprowokować nie tym razem, po prostu byłam wychowywana w nie za bogatej rodzinie i moja mama zawsze gotowała zupy na jakim miała mięsie tym bardziej że kiedyś chowała swoje świniaki. Jeżeli komuś nie odpowiada może dodać dowolne mięso mi szkoda było by wylać wywar z dobrego mięsa dlatego ugotowałam ogórkową a mięsko będzie w sam raz do chlebka z dodatkiem musztardy pychotka

składniki :

1,200 kg pachwiny wieprzowej,

150 g marchwi - 1 duża sztuka,

5 ziarenek ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

5 średniej wielkości ogórków kiszonych - mam swoje tegoroczne,

1 szklanka soku z ogórków,

1 łyżeczka cukru,

150 ml śmietany 30 %,

8 średniej wielkości ziemniaków,

szczypta lubczyku - suszu,

0,5 łyżki suszonego kopru


wykonanie : Na początek do dużego garnka wlać dwa litry wody, dodać opłukane mięso pachwinę, marchew pokrojoną dowolnie oraz dodać ziela angielskie i liście laurowe. Całość gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na wolnym do miękkości pachwiny w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. W czasie gdy wywar się gotuje wsypać przyprawę uniwersalną przygotować ogórki a mianowicie zetrzeć je na drobnej tarce jarzynowej. Gdy już pachwina jest wystarczająco miękka wyjąć ją z wywaru i do wywaru dodać ziemniaki dolewając potrzebną nam ilość wody, gotować do miękkości ziemniaków





Jak już ziemniaki w wywarze mięsnym są miękkie wtedy dodać starte ogórki oraz sok z ogórków, chwilę pogotować tak około pięciu minut dodając w międzyczasie cukier i doprawić według swego smaku. Następnie wlać śmietanę trzydziestoprocentową i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się  nie zważyła. Do zamieszanej ze śmietaną zupy dodać szczyptę lubczyku suszonego oraz suszony koper, zamieszać lekko zagotować zdejmując powstałą pianę, zdjąć z ognia


Ugotowana zupa wyszła przepyszna i aromatyczna a co najważniejsze to kwaśna taka jaką lubię, jeżeli ktoś nie lubi lub z jakiegoś powodu nie może śmietany można ją pominąć i ugotować czystą zupę ogórkową, można również dodać świeżego kopru ja dałam suszony który mam od mamy. Przepis jest bardzo prosty i każdy da radę ugotować taką zupę








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu