Reklama

Wyszukaj przepis

Szybka fasolka po bretońsku

Przygotowałam dziś fasolkę po bretońsku gotową w trzydzieści minut a co najważniejsze ze swojskiej młodej fasoli którą trzeba oczyścić ze strąków. Mąż zebrał fasolkę u brata z działki i od razu ją oczyścił ze strąków, jest ładna bo kolorowa ale młoda i bardzo szybko się ją przygotowuje a jak smakuje to już musicie się sami przekonać

składniki:

700 g świeżej fasoli ze strąka,
1,200 litra wody,
1 mała marchew,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
4 krótkie pętka kiełbasy firmowej,
1,5 łyżki majeranku,
1 koncentrat pomidorowy 30 % 180 g,
1 łyżeczka cukru,
2 szczypty bazylii susz,
0,5 łyżki lubczyku suszonego,
0,5 łyżki przyprawy ziarenka smaku,
1 mały kawałek pora

wykonanie:

Do garnka wlać wodę wsypać przygotowaną i przepłukaną młodą fasolę ze strąka, marchew pokrojoną dowolnie, por pokrojony w krążki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i zebrać powstałą pianę, gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanej fasoli, w trakcie gotowania doprawić przyprawą. W międzyczasie gdy fasola się gotuje przygotować kiełbasę pokroić ją w krążki i podsmażyć na patelni na rumiano dodając łyżkę oleju



Jak już fasola jest wystarczająco miękka dodać do niej usmażoną kiełbasę zamieszać lekko zagotować a następnie dodać majeranek oraz cały koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru również zagotować, doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną wsypać lubczyk i bazylię, zamieszać i zdjąć z ognia pozostawić na chwilę aby smaki się przegryzły. Jeżeli ktoś z państwa lubi można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek tak ze dwa ząbki


Fasolka wyszła bardzo smaczna i gęsta zjedli zanim zdążyłam się obejrzeć dobrze że udało mi się do zdjęcia trochę zabrać 😂, co jakiś czas lubię przygotować takie szybkie jedzonko a mianowicie przekąskę zwłaszcza gdy mamy dostęp do swojej fasoli prosto z pola pachnącą jesienią

Komentarze

Popularne posty