Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto bez jajek przełożone musem jabłkowym

Myślicie że nie da się upiec ciasta bez dodatku jajek ? To powiem wam że jesteście w błędzie ja właśnie takie ciasto upiekłam i jest wspaniałe. Przepis mam od wielu wielu lat dostałam go jakiś czas temu od koleżanki, podając mi ten przepis myślę sobie bez jajek ? przecież nie wyjdzie ciasto i byłam w błędzie tak jak większość ludzi ale gdy go pierwszy raz upiekłam byłam mile zaskoczona przepis na to ciasto jest na prawdę godne polecenia i świetne rozwiązanie gdy akurat nie mamy na stanie jajek a rodzince zażyczy się czegoś słodkiego. Moim zdaniem ciasto może być również na święta jako piernik przełożony marmoladą wystarczy do niego dodać tylko przyprawę do piernika

składniki :

2 szklanki - kubki mąki pszennej - szklanka 400 ml,

3/4 szklanki cukru kryształ,

szczypta soli drobnej,

1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

3/4 szklanki oleju,

1 łyżka octu jabłkowego https://jamar.pl/,

1 szklanka mleka 2 %,

1 łyżeczka aromatu cytrynowego


dodatkowo :

2 galaretki cytrynowe 75 g każda,

1,5 szklanki gotowanej wody,

1 słoik musu jabłkowego 720 g


wykonanie : W jednej misce umieścić składniki mokre a drugiej składniki suche, do suchych wymieszanych składników dodać wymieszane dokładnie składniki mokre i za pomocą łyżki wymieszać na jednolitą kremową masę do połączenia się wszystkich składników ze sobą 



Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm ( polecam mniejszą wtedy ciasto będzie wyższe ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta oraz tak zwanego suchego patyczka


Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia po ostygnięciu razem z papierem wyjąć z blaszki i przekroić na dwa placki. W międzyczasie gdy ciasto się studzi przygotować galaretki, do salaterki przesypać zawartość galaretek zalać je gotowaną wodą i mieszać do czasu rozpuszczenia się proszku i lekkiego tężenia. Następnie mus jabłkowy przełożyć do miski wlać lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać odczekać chwilę aż zacznie tężeć


Jak już mus z galaretką lekko tężeje dolny placek ciasta przełożyć do blaszki w której piekliśmy ciasto, na ciasto wyłożyć połowę musu z galaretkami wstawić na chwile do lodówki aby się ścięło, wyjąć z lodówki położyć na mus wierzchnią warstwę ciasta i ponownie rozłożyć po całości mus jabłkowy z galaretkami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki co najmniej na dwie godziny


Ciasto bez jajek jest bardzo smaczne i mocno wilgotne, można je przygotować w taki sposób jak ja to zrobiłam lub przełożyć dowolnym ulubionym kremem a nawet samą marmoladą kto jak woli ja po prostu podaję mój sprawdzony przepis a forma przełożenia należy do państwa. Ciasto idealnie nadaje się dla spodziewanych gości jak również do popołudniowej kawy serdecznie polecam














Komentarze

Popularne posty