Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa kalafiorowa

Witam serdecznie jak dzisiejsze wasze samopoczucie ? U mnie nie za ciekawie a to z powodu kręgosłupa dokucza coraz bardziej brak sił do czegokolwiek a już nie mówiąc stojąc przy garach 😂😂😂😂😂😂 ale cóż jeść coś trzeba i przepis podać dla zainteresowanych. Dlatego dziś na obiad ugotowałam zupę kalafiorową na porcjach rosołowych która jest gotowa w niecałe sześćdziesiąt minut a do tego smaczna i pożywna, z racji tego że kalafior nie jest drogi to warto ugotować taką zupkę zwłaszcza gdy domownicy domagają się ugotowania jakiejkolwiek zupy

składniki :

1 porcja rosołowa z szyją,

400 g kalafiora - 5 sporych różyczek,

1 średnia marchew,

7 średniej wielkości ziemniaki,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 małe korzenie pietruszki,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

2 oryginalne kostki magii,

150 ml śmietany 30 %,

1 mały liść pora,

 3 małe gałązki natki pietruszki + 2 łyżki natki na koniec gotowania się zupy


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte i oczyszczone porcje rosołowe kurze, wkroić dowolnie obraną marchew oraz korzeń pietruszki, także wkroić również liść pora i trzy gałązki natki pietruszki. Całość gdy się zagotuje zmniejszyć gaz, zdjąć powstałe szumowiny i chwile pogotować na wolnym ogniu po niedługim czasie czyli po około 15 minutach wsypać warzywa suszone oraz przyprawę uniwersalną zagotować a następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę  i na wolnym ogniu gotować do miękkości dodanych ziemniaków



Gdy już ziemniaki w gotowanym wywarze na porcji rosołowej są wystarczająco miękkie wtedy dodać różyczki kalafiora podzielone na mniejsze części i oczywiście wypłukać, dodać także kostki magii chyba że ktoś nie ma można pominąć ja mam z Niemiec, z dodanym kalafiorem gotować również na wolnym ogniu do jego miękkości na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i chwilę pogotować . Do zagotowanej zupy wlać śmietanę zamieszać, zagotować doprawiając jeszcze według swego smaku i zdjąć z ognia


Zupa wyszła tak smaczna aż rodzinka brała dolewki wiem że większość ludzi nie toleruje porcji rosołowych twierdząc że to mięso dla psów ja się z tym nie zgadzam raz że szybko gotuje się na porcjach zupa a dwa że są dość tłuste i nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu do zup, ja porcji nie wyciągam z zupy gotują się do końca z całością i wtedy podczas jedzenia zupy mięso idealnie odchodzi od kości








Komentarze

Popularne posty