Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 29 listopada 2021

Zupa zwykły kapuśniak

Myślicie że kapuśniak to tylko na żeberkach wieprzowych ? Otóż mylicie się bo można również na porcji rosołowej oraz innym dowolnym mięsie a zwłaszcza ze swojską kiszoną kapustą to po prostu niebo w gębie. To jedna z naszych najbardziej lubianych zup najlepsza na chłodne zimowe dni i oczywiście taką pluchę jak mamy teraz obecnie, u nas właśnie spadł pierwszy śnieg jest pięknie chociaż na chwilę bo po południu już zrobiła się chlapa której nie lubię. Wracając do zupy jest bardzo prosta w wykonaniu i dość szybko się gotuje zwłaszcza dlatego iż jest gotowana na porcjach rosołowych

składniki :

1 porcja rosołowa drobiowa  500 g,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

7 średniej wielkości ziemniaki,

0,5 słoika swojskiej kapusty kiszonej 450 g,

1 łyżka pieprzu ziołowego


wykonanie : Do garnka wlać 1 litr i 600 ml wody, dodać umyte porcje rosołowe lub dowolne mięso jakie kto woli, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną taką jaką kto używa. Całość zagotować następnie zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu gotując zebrać powstałe szumowiny, pogotować do pół miękkości mięsa na porcjach. Jak mięso robi się już miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości

Gdy ziemniaki w wywarze mięsnym z porcji są już miękkie dodać swojską kapustę kiszoną lub jeżeli ktoś nie ma dostępu do swojskiej można dodać kupną pokrojoną drobniej ( ja swoją robiłam w słoiki przepis znajduje się na blogu pod podanym linkiem https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/10/kapusta-kiszona-w-soikach.html ). Z dodana kapustą kiszoną gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, na sam koniec gotowania dodać łyżkę pieprzu ziołowego zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowaną kwaśna taką jaką lubimy zupę kapuśniak podałam z kawałkami mięsa od porcji rosołowych oraz obowiązkowo posypaną na dość grubo pieprzem ziołowym, wtedy kapuśniak smakuje najbardziej właśnie z dodatkiem tego pieprzu. Może to nie zbyt dobry pomysł gotowania kapuśniaku na porcjach ale moim zdaniem nie ważne jakie mięso lecz najważniejsze aby zupa smakowała domownikom a zapewniam że zupa wyszła wyśmienita












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu