Reklama

Wyszukaj przepis

Paszteciki z pieczarkami z ciasta francuskiego

Mam dziś dla was szybką propozycję pasztecików z pieczarkami i cebulką w cieście francuskim, tak wiem to nie są oryginalne na cieście drożdżowym ale jak człowiek zabiegany to taka propozycja jest w sam raz na wieczór Wigilijny. A że święta zbliżają się wielkimi krokami i jesteśmy zabiegani i jeszcze choróbsko nie do końca odpuściło dlatego trzeba kombinować aby jak najszybciej przygotować posiłek, chociaż teraz przez pandemię to nie wiadomo czego się spodziewać czy będą gości czy też nie u mnie i tak nie ma gości teraz jedynie co przyjedzie to córka z zięciem i malutkim Leonkiem 

składniki:

700 g pieczarek,
6 małych cebul,
2 ciasta francuskie 300 g każde,
1 małe jajko,
4 -5 łyżek oleju,
1 szczypta soli i pieprzu naturalnego

wykonanie:

Na dużą głęboką patelnię wlać olej i go rozgrzać, następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć ją na lekko rumiany kolor. Jak już cebula jest ładnie podsmażona wtedy dodać pieczarki oczyszczone i pokrojone razem z nóżkami i smażyć je na wolnym ogniu do czasu wyparowania całego soku z pieczarek w międzyczasie smażenia posolić i posypać pieprzem naturalnym według swego smaku. Po dokładnym usmażeniu zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia


W czasie gdy pieczarki stygną przygotować ciasto francuskie, przeciąć go wzdłuż na dwa pasy oraz w poprzek na osiem prostokącików. Następnie brać jeden z prostokątów nakładać na niego sporą ilość pieczarek z cebulką nakryć drugim prostokątem i z każdej ze stron sklejać za pomocą widelca


Przygotowane paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wszystkie posmarować roztrzepanym jajkiem. Nastawić piekarnik na 200 stopni rozgrzać go a następnie wstawić przygotowane pasztecik i piec je przez 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, wyłożyć ostygnięte na talerz


Gotowe pachnące w całym mieszkaniu paszteciki mogą być świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu czy nawet zupy grzybowej lecz to już zależy od państwa kto do czego będzie je zajadał można również zjeść z ulubionym sosem

Komentarze

Popularne posty